"Osnivanje palestinske države najbolja garancija bezbjednosti Izraela"
(Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

"Osnivanje palestinske države najbolja garancija bezbjednosti Izraela"

Visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbjednost Jozep Borrell ocijenio je da bi osnivanje palestinske države bio najbolji način za osiguranje bezbjednosti Izraela.

Borrell je održao video sastanak sinoć sa ministrima spoljnih poslova 27 zemalja članica EU poslije posjete Bliskom istoku gdje je razgovarao o ratu Izraela protiv palestinskog Hamasa. On je rekao da je izvukao takav "fundamentalni politički zaključak" iz razgovora obavljenih u regionu. "Mislim da je najbolja garancija za bezbjednost Izraela osnivanje palestinske države", naveo je Borrell u pisanom zaključku.

On smatra da Izrael ne bi trebalo da okupira Gazu poslije okončanja sukoba i da bi kontrolu nad tom teritorijom trebalo predati Palestinskoj upravi.

Borrell je upozorio na očajnu humanitarnu situaciju u Gazi i ocijenio da je rezolucija Savjeta bezbjednosti UN koja poziva na humanitarne pauze veliki korak naprijed, ali da se mora osigurati njena hitna primjena.

Uz to postoji bojazan da sukob rasplamsa nestabilnu situaciju na okupiranoj Zapadnoj obali i od uključivanja novih učesnika.

"U svjetlu pojačanog nasilja ekstremista i (jevrejskih) naseljenika protiv Palestinaca postoji realan rizik da situacija eskalira", upozorio je visoki komesar EU, dodajući da su izvještaji o brodu koje su oteli jemenski Husi još jedan zabrinjavajući znak da postoji rizik od prelivanja sukoba u region.

federalna.ba/Beta

Josep Borrell Palestina Izrael
Yoav Gallant Izrael Gaza
0 11.12.2023 20:46
Iran Izrael dvije države
0 11.12.2023 13:46
Izrael hapšenja Palestinci žene i djeca
0 11.12.2023 09:46
Palestina protest podrške skup podrške skup podrške Palestini Srbija Beograd
0 10.12.2023 18:12