Borrell: Moramo okončati rat u Gazi, a Zapadna obala je prava prepreka za rješenje s dvije države
(Izvor: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI)

Borrell: Moramo okončati rat u Gazi, a Zapadna obala je prava prepreka za rješenje s dvije države

Nasilje nad Palestincima je poraslo od 7. oktobra, a Zapadna obala je ključa, rekao je u nedjelju visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Borrell je na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u Njemačkoj rekao da je potrebno sveobuhvatno političko rješenje, koje uključuje "ne samo Gazu, već i Zapadnu obalu".

"Da, moramo okončati rat u Gazi, ali niko nije puno pričao o Zapadnoj obali. A Zapadna obala je prava prepreka za rješenje s dvije države. Zapadna obala je ključa. Nivo nasilja nad Palestincima raste od 7. oktobra", rekao je Borrell.

Dodao je da ukoliko agencija UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) bude primorana da prestane pomagati palestinski narod na Zapadnoj obali, "mogli bismo biti uoči veće eksplozije".

Pozvao je članice bloka da budu ujedinjenije kako bi odigrale "geopolitičku ulogu" po tom pitanju, kao što je to bio slučaj s Ukrajinom.

"Ali ovdje vidim da postoji disperzija pristupa i mnoge države članice žele da igraju svoju igru", rekao je Borrell.

Borrell je također pozvao na podršku arapskoj inicijativi, dodajući da "bez jasne perspektive za palestinski narod, neće biti mira na Bliskom istoku, a sigurnost Izraela neće biti osigurana samo vojnim sredstvima".

"Hamas je ideja i vi ne ubijate ideju. Jedini način da se ubije ideja je da se predloži bolja", dodao Borrell i sugerisao da se moraju uložiti napori da Palestinci i Izraelci žive "rame uz rame u miru i zajedničkoj sigurnosti."

"To se neće postići samo vojnim sredstvima", kazao je Borrell, ističući potrebu "opšteg političkog rješenja sukoba".

federalna.ba/AA

Josep Borrell Izrael Palestina Pojas Gaze