Borrell: Kurti nije prihvatio kompromisni prijedlog EU, insistira na de facto priznanju
(Izvor: EPA-EFE/Angeles Visdomine)

Borrell: Kurti nije prihvatio kompromisni prijedlog EU, insistira na de facto priznanju

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell izjavio je da na današnjem sastanku lidera Kosova i Srbije u okviru dijaloga na visokom nivou u Briselu, premijer Kosova Albin Kurti nije prihvatio kompromisni prijedlog EU o primjeni Sporazuma o normalizaciji odnosa.

Borrell je, kako je kazao, ponudio da stranke paralelno počnu da sprovode zahtjeve, kako bi obje strane nešto dobile i nešto dale, ali premijer Kurti nije bio spreman da se krene sa formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom, nego je tražio prvo de facto priznanje Srbije.

Visoki predstavnik je kazao da i Evropska unija i šira međunarodna zajednica, uključujući američke partnere, vide ovo kao jedini način da zakon funkcioniše.

“Obje strane moraju imati garancije da su akcije nagrađene, kontramjerama sa druge strane”, kazao je Borell.

“Nažalost, nakon dugog sastanka, premijer Kurti nije bio spreman da krene naprijed i započne kredibilan proces za osnivanje Zajednice. On je insistirao na formalnom de facto priznanju kao prvi korak“, rekao je Borrell, dodavši da je predsjednik Vučić prihvatio prijedlog EU.

Borrell je rekao da, iako je Kosovo preduzelo korake ka deeskalaciji situacije na sjeveru Kosova, "nije ispunilo sve uslove". Kazao je da EU ocjenjuje da je put ostavke albanskih gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru Kosova najbrži i najbolji za nove izbore, dok je peticija predugačak i neizvjestan put do izbora.

Takođe je kazao da kosovski Srbi treba da pokažu konstruktivnost i da bezuslovno učestvuju na izborima, za šta je kako je kazao, dobio uvjeravanja od srbijanskog predsjednika.

“Ukoliko ne bude napretka na izborima, rizik od novih eskalacija će se nastaviti“, rekao je Borrell.

Poručio je da je za obje zemlje, ako žele da budu dio Evropske unije, uslov normalizacija odnosa.

federalna.ba/AA

Josep Borrell Srbija Kosovo