Borbe bjesne oko nuklearne elektrane u Zaporožju

Borbe bjesne oko nuklearne elektrane u Zaporožju

Intenzivne borbe bjesne u četvrtak u područjima u blizini ruske okupirane nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini nakon što je Kijev upozorio da će možda morati da zatvori elektranu kako bi izbjegli nuklearnu katastrofu.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopćio je u svom dnevnom jutarnjem izvještaju da su neka sela i zajednice u blizini elektrane snažno granatirana u periodu od 24 sata do četvrtka ujutro iz "tenkova, minobacača i mlazne artiljerije".

Ruske snage su tokom noći četiri puta ispalile rakete i tešku artiljeriju na obližnji grad Nikopolj oštetivši najmanje 11 kuća i drugih zgrada, napisao je na Telegramu regionalni guverner te oblasti Valentin Rezničenko, javlja Reuters.

Ukrajina je u srijedu saopćila da će možda morati zatvoriti nuklearnu elektranu i pozvala stanovnike u područjima u blizini postrojenja da se evakuiraju radi vlastite sigurnosti.

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za granatiranje koje se dogodilo u blizini elektrane i unutar njenog perimetra, rizikujući nuklearnu katastrofu. Ruske snage preuzele su elektranu ubrzo nakon invazije na Ukrajinu 24. februara, ali ukrajinski tehničari i dalje upravljaju elektranom.

federalna.ba/Fena

Ukrajina Zaporožje