videoprilog Sanela Kajana (Federacija danas)

Bolnički COVID kapaciteti u Mostaru puni

U domovima zdravlja u Mostaru već se prave popisi za imunizaciju stanovništva. Pozvani su i službeno svi građani koji se žele vakcinisati da se prijave svom porodičnom ljekaru, koji  će potom praviti popise prema predviđenim prioritetima. Uslijed pogoršane epidemiološke situacije proširuju se i bolnički kapaciteti za oboljele od COVID-a.

Peti sprat glavnog objekta Kliničke bolnice Mostar će biti prenamijenjen za potrebe Covid-pacijenata. I u Kantonalnoj bolnici kapaciteti su puni.

„Naš infektivni odjel je praktično COVID odjel. Kontinuirano je popunjenost tog odjela bila nekih 80-90%. Međutim, posljednjih mjesec dana je u punom kapacitetu. I što je najzabrinjavajuće je da nam dolaze sve teži i teži pacijenti,  tj s teškim kliničkim slikama“, kaže Zlatko Guzin, direktor Kantonalne bolnice u Mostaru. 

„Naši kapaciteti skoro da dosežu svoj limit! Jako puno je pacijenata. Do sada nismo imali ovakvu popunjenost. To nas jako zabrinjava za budućnost“, govori Siniša Skočibušić, infektolog u KB Mostar. 

Ambulante porodične medicine su pretrpane pozivima građana koji žele da se vakcinišu. Liste prioriteta biće određene prema rizičnim grupama.

„Kroz te aktivnosti će se odmah praviti prioritetne grupe. Prilikom naručivanja, a na osnovu karakteristika osobe, starosnih, medicinskih – će se oni koji se žele vakcinisati svrstavati u određene prioritetne grupe“, kaže Edin Kapetanović, direktor Doma zdravlja Stari grad. 

Početkom naredne sedmice biće nastavljena vakcinacija zdravstvenih radnika, a potom i ostalih prioriteta.  

„Mi smo staračke domove već završili, jer oni nisu bili izričiti u izboru cjepiva. To je druga prioritetna skupina. I onda treća faza, a to su pacijenti iznad 60 godina“, ističe Kristina Bevanda, direktorica Doma zdravlja Mostar. 

U kantonalnoj Vladi kažu da je otvorena mogućnost i uvođenja novih mjera, uz one već postojeće, a to su policijski sat i zabrana rada ugostiteljskih objekata od 21 sat.

„Hoće li biti potrebe za uvođenjem novih mjera vidjet ćemo. Treba nam određeno vrijeme da vidimo kakvi su efekti onih mjera koje su trenutačno na snazi“, kaže Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNK. 

U međuvremenu, štrajk zdravstvenih radnika u HNK je nastavljen.

Podsjetimo da je 20. decembra prošle godine u generalni štrajk stupilo 2.600 zdravstvenih radnika iz HNK, koji traže potpisivanje kolektivnog ugovora. S obzirom na tešku epidemiološku sliku, ovakvo razvijanje situacije, gdje se bolnički kapaciteti pune, moglo bi dovesti do sloma zdravstvenog sistema.

federalna.ba

Mostar Covid19 bolnice
žrtve koronavirus Covid19 pandemija Posavski kanton BiH oboljeli zaraženi
0 08.05.2021 18:41
Njemačka Crna Gora Covid19
0 08.05.2021 16:12
EU Ursula von der Leyen vakcine Covid19 Pfizer/BioNTech
0 08.05.2021 15:16
Hrvatska Covid19 koronavirus
0 08.05.2021 13:42
BiH Covid19 koronavirus
0 08.05.2021 12:50