Bolest povezana s Covidom-19 sve više pogađa djecu u Indiji
(Izvor: Getty Images)

Bolest povezana s Covidom-19 sve više pogađa djecu u Indiji

Ovog mjeseca četvero je djece primljeno u bolnice u državi Maharashtra u središnjoj Indiji sa simptomima nedostatka zraka i pada krvnog pritiska.

Njihove su majke imale Covid-19 prije više od mjesec dana. Djeca nisu razvila simptome bolesti. U bolnici Kasturba s 1.000 kreveta u Sevagramu, međutim, utvrđeno je da mladi pacijenti imaju antitijela na Covid-19, što ukazuje da su preboljeli koronavirus.

Sada se bore protiv rijetkog, upalnog i potencijalno opasnog po život stanja nazvanog multi-sistemski upalni sindrom (MIS-C). Ovo se stanje obično razvija četiri do šest sedmica nakon što su se djeca i tinejdžeri oporavili od Covid-19.

U bolnici Kasturba dvoje je bolesne djece ozdravilo, dok se ostalo dvoje liječi na intenzivnoj njezi. "Brinem se zbog ovog stanja. Jednostavno ne znamo koliko je dubok ovaj problem. Zabrinjavajuće je što još uvijek nemamo podatke o ovoj bolesti u Indiji", rekao je  dr. SP Kalantri, medicinski nadzornik bolnice.

Kako smrtonosni drugi val koronavirusa jenjava, pedijatri širom Indije prijavljuju sve više slučajeva ovog rijetkog, ali ozbiljnog stanja. Budući da liječnici još uvijek prijavljuju slučajeve, nije jasno koliko je djece do sada pogođeno. SAD su do sada prijavile više od 4.000 oboljelih i 36 smrtnih slučajeva od te bolesti.

U bolnici Gangaram u Delhiju, dr. Dhiren Gupta, pedijatar intenzivne njege, vidio je više od 75 pacijenata, u dobi između četiri i 15 godina, od marta, kada je počeo drugi val. Njegova je bolnica otvorila MIS-C odjel s 18 kreveta. Smatra da je u glavnom gradu i predgrađima bilo više od 500 takvih slučajeva.

Gotovo 1.500 km dalje u zapadnom gradu Pune, dr. Aarti Kinikar, pedijatar koji radi na medicinskom fakultetu i bolnici, od aprila je vidio 30 takvih slučajeva. Trinaestoro bolesne djece, u dobi od četiri do 12 godina, još uvijek je u bolnici. Većina ih je patila od miokarditisa, bolesti upale srčanog mišića. "Previše je ovakvih slučajeva nakon drugog vala", rekao je dr. Kinikar.

U Solapuru, malom gradu u Maharashtri, kolega pedijatar dr. Dayanand Nakate, u posljednjih je mjesec dana riješio do 20 pacijenata, uglavnom između 10 i 15 godina. Posljednje dvije sedmice vlada Maharashtre učinila je MIS-C "bolešću koja se mora prijaviti", odnosno prema zakonu mora biti prijavljena vlastima.

Liječnici kažu kako je stanje rezultat ekstremnog imunološkog odgovora na virus, što može dovesti do upale vitalnih organa.

Simptomi u početku često mogu nalikovati na druge bolesti: visoka temperatura kja se teško obara, osip, crvenilo očiju, upaljeni limfni čvorovi, bolovi u želucu, nizak krvni pritisak, bolovi u tijelu i letargija.

Neki su simptomi slični Kawasaki bolesti, još jednom rijetkom stanju koje uglavnom pogađa djecu mlađu od pet godina. "Sindrom je doista spektar stanja od blage Kawasaki-jeve bolesti do zatajenja više organa", navodi dr. Jhuma Sankaru, vanredni profesoru pedijatrije na Delhijskom Institutu za medicinske znanosti All India (AIIMS).

Upala, kažu liječnici, može dovesti do zastrašujućih ishoda: septičnog šoka, zatajenja dišnog sistema i zahvatiti više organa poput srca, bubrega i jetre. Djeca oboljela od ovog stanja također pokazuju neurološke simptome, pokazalo je istraživanje u SAD-u.

Doktor Gupta je rekao da je većina bolesne djece u njegovoj bolnici bila u kritičnom stanju i zahtijevala intenzivno liječenje. Trećina ih stavljena na respiratorsku potporu do sedam dana. Stručnjaci kažu da inekcije steroida, antibiotika, imunoglobulina ili IVIG - napravljene od krvi darivatelja i sadrže milione zdravih antitijela – kao i potpora kisikom mogu pomoći djeci da se oporave.

Zabrinjavajuće je da je 90% djece u bolnici dr. Gupta koja se liječila od navedenih boliesti bila zaražena Covidom-19 bez pokazivanja simptoma. Dr. Gupta je rekao da su djeca oboljela od upalnog sindroma dvija do šest sedmica nakon što su bili pozitivni na Covid.

"Najviše me brine to što ova djeca nisu trebala završiti na intenzivnoj njezi. Roditelji moraju paziti i pedijatru odvesti djecu koja su se oporavila od Covida i razvila ovakve simptome", kazao je dr. Gupta.

"Ono što me također zabrinjava jest imamo li dovoljno resursa i opreme za liječenje ovih mladih pacijenata ukoliko dođe do povećanog broja ovih slučajeva."

Upalno stanje ostaje rijetko, a ako se na vrijeme liječi, čini se da je smrtnost niska: umro je samo jedan od 23 pacijenta u četiri bolnice u Mumbaiju koji su bili pogođeni tim stanjem i pregledani u sklopu studije. Kraljevski koledž za pedijatriju i dječje zdravlje u Velikoj Britaniji - koji to stanje naziva Pedijatrijski multisistemski upalni sindrom ili PIMS - rekao je da brojevi smrtnosti još nisu dostupni, ali da će smrtni slučajevi "biti izuzetno rijetki".

Primjerice, u Puneu pedijatri sastavljaju letke s uputama za roditelje i pružaju internetsku obuku zdravstvenim radnicima i njegovateljima za liječenje bolesne djece kod kuće.

Međutim, još uvijek nije potpuno jasno što uzrokuje ovo stanje. Je li povezano s stvaranjem antitijela nakon infekcije Covidom? Ili se ovaj sindrom razvija nakon infekcije samostalno? Zašto je zahvaćen mali broj djece?

"To je još uvijek pomalo misterij", rekao je dr. Banik.

federalna.ba/BBC

Indija djeca koronavirus
Hrvatska koronavirus
0 20.10.2021 21:05
Kanton 10 koronavirus
0 20.10.2021 17:30
Poljska koronavirus
0 20.10.2021 17:30
Crna Gora koronavirus
0 20.10.2021 17:07
Srbija koronavirus
0 20.10.2021 15:48