Bokserski klub 'Željezničar' se reafirmira i okuplja najbolje boksere i trenere

Bokserski klub 'Željezničar' se reafirmira i okuplja najbolje boksere i trenere

Kako bi što kvalitetnije nastupao u predstojećoj Regionalnoj ligi, Bokserski klub “Željezničar” se reafirmira i okuplja najbolje boksere i trenere iz Bosne i Hercegovine, za Regionalnu boksersku ligu, na čijem je čelu Goran Bregović.

O tome su danas sa ministrom kulture i sporta Kantona Sarajevo Samirom Avdićem razgovarali predsjednik Bokserskog saveza BiH Enes Peštek, predsjednik Organizacinog odbora Bregović i član OO Dino Mustafić.

- Logično je da sam ponovo sa ‘Željom’, ali je najvažnije to da će se boksati regionalna liga, kao nekada. Čine je po dva kluba iz BiH, dva iz Srbije, kao i klubovi iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore. Prvi meč slijedi već krajem maja ove godine, kada ‘Željezničar’ boksuje protiv ‘Podgorice’ iz Crne Gore - izjavio je Bregović.

Ideja regionalne lige, kako je navedeno, pokrenuta je prije dvije godine. Nakon kontakata predsjednika nacionalnih saveza, u februaru ove godine u Beogradu je potpisana deklaracija o pokretanju Regionalne lige u boksu, uslijedila je organizacija tehničkog dijela lige, te žrijeb u Sarajevu.

- Ligu iz BiH će činiti dva bokserska kluba i to 'Željezničar' iz Sarajeva i 'Radnik’ Bijeljina. 'Željezničar' je do sada takoreći bio mrtvo slovo na papiru. Sada ga pokrećemo na način da je UO Bokserskog saveza donio odluku da će svi bokseri iz klubova u BiH imati pravo preregistracije za BK 'Željezničar' ili 'Radnik', kako bi nastupali u Regionalnoj ligi. To znači da će ‘Željo’ okupljati nabolje boksere i kao takav nastupati - rekao je Peštek.

Istakao je i da će ovaj klub pokrenuti projekt Akademije "Željo" koji će za početak djelovati u Kantonu, po opštinama, a kako bi se boks kao sport ponudio mladim momcima.

U dogovoru s ministrom Avdićem, najavljeno je da će mjesto okupljanja članova BK "Željezničar", ponovo biti Skenderija.

- Prvi bokserski mečevi Regionalne lige počinju krajem maja i u junu u Sarajevu, a održavat će se u dvorani D1 centra Skenderija. Ministarstvo će dati svu moguću podršku organizaciji i pripremama, kako bi se planirani mečevi održali nesmetano i na najbolji način. Ovo je jedna dobra sportska priča, nešto što je vrijedno podržati - kazao je ministar Avdić.

Izrazio je uvjerenje da će i ostali sportski klubovi na sličan način krenuti u sistem organizacije i takmičenja, saopćeno je iz Služba za protokol i press KS.

federalna.ba/Fena

boks Željezničar
Nazif Hasanbegović FK Željezničar Željezničar
0 12.06.2021 15:58
Željezničar fudbal Nazif Hasanbegović
0 12.06.2021 14:27
Marijan Beneš sport boks Borilački sportovi
0 29.05.2021 10:39