Bokserka Donjeta Sadiku ne ide na SP u Indiju zbog zabrane isticanja simbola Kosova
(Izvor: AA)

Bokserka Donjeta Sadiku ne ide na SP u Indiju zbog zabrane isticanja simbola Kosova

Kosovska bokserka Donjeta Sadiku neće učestvovati na Svjetskom prvenstvu u boksu u New Delhiju, u Indiji, zbog zabrane isticanja državnih simbola Kosova od strane organizatora.

Kako je saopštio Olimpijski komitet Kosova (KOK), uprkos činjenici da je Ministarstvo vanjskih poslova Indije u ponedeljak dalo „zeleno svetlo” za dobijanje vize za kosovski tim, nekoliko sati kasnije Bokserski savez Kosova je uslovljen od strane organizatora.

„Organizator šampionata saopštio je da učešće naše bokserke može da se ostvari samo pod dva uslova: zastava Kosova i himna neće biti korišćeni ni na jednoj svečanosti tokom Svjetskog prvenstva, a učesnici sa Kosova neće smeti da nose svoju zastavu, čak i na svojoj odeći u štampanom obliku“, saopštili su iz KOK-a.

Kosovski tim je odlučio da zbog ovih uslovljavnja i „diskriminacije od strane indijske države“ uopšte ne putuje u Indiju.

Kako je saopštio KOK, ovo je treći put da je bokserki Donjeti Sadiku uskraćeno učešće na Svjetskom prvenstvu u Indiji i istovremeno mogućnost da osvoji još jednu svjetsku medalju.

Indija nije priznala nezavinost Kosova.

Donjeta Sadiku je tokom 2022. godine osvojila bronzane medalje na Svjetskom i Evropskom prvenstvu, donijevši Kosovu medalju sa ovog nivoa nakon više od 30 godina.

Svjetsko prvenstvo u boksu održava se od 14. do 26. marta 2023. godine u New Delhiu, u Indiji.

federalna.ba/AA

Svjetsko prvenstvo u boksu