BNP Zenica: Večeras u Žepču "Što je muškarac bez brkova"
(Izvor: BNP zenica)

BNP Zenica: Večeras u Žepču "Što je muškarac bez brkova"

U ovoj sedmici publika može gledati nove reprize predstave „Što je muškarac bez brkova“ rađene prema romanu Ante Tomića, u režiji Ivana Lea Leme i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i 27. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ 2024. 

Predstava je sinoć u 20 sati  odigrana na matičnoj sceni u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, a za večeras, 5. juna s početkom u 20 sati, predviđena je njena izvedba u Domu kulture Žepče.

Prema riječima reditelja Ivana Lea Leme: „Tomić nas, opisujući selo Smiljevo i njegove živopisne žitelje, humorističkom speleologijom spušta u spilje patrijarhalne prokletije, ali nam daje svoj britki i čitki humor kao ljestve kojima se možemo izvući iz tih okoštalih obrazaca religije, tradicije i lošeg odgoja. Sve nijanse tranzicijskog sivila u poratnoj Hrvatskoj kroničarski su utkane u fenomenalnu fabulu.

Braća Markići, svećenik i general, igom su Tomićevog slučaja, u radaru iste djevojke, bogate udovice Tatjane, sapuničarski sentimentalne i sazidane od seljačko malograđanskih niti koje ta heroina u crvenom BMW-u pokušava potrgati. Selom Smiljevom žari i pali i Marinko, bogati povratnik iz Njemačke, jedan od onih pećinskih kapitalista u osvetničkom pohodu na udbaše i komuniste. Njegova kćerka Julija voli krivog čovjeka, a njegov ga bahatluk skoro dođe glave.

Čak i jedan ministar ministrira u peripetijama i prežderavanjima tog hranidbenog lanca kojeg smo svi imali čast biti lovina. U tom preddigitalnom dobu, društvena mreža u koju su uhvaćeni pijanci i kartaši je krčma Bevanda, a važnu ulogu u rasplitanju raznih nesporazuma ima i jedna telefonska sekretarica. Svako lice i svaki odnos među licima, u ovom Tomićevom pitoresknom bestijariju, rasvjetljava nam mračne i traumatične zakutke naših identitetskih programa i problema"-istakao je Ivan Leo Lemo, reditelj predstave.

U predstavi igraju: Adna Kaknjo, Enes Salković, Tamara Miličević-Stilić, Robert Krajinović, Zlatan Školjić, Nusmir Muharemović, Adem Smailhodžić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Anđela Ilić, Selma Ćosić, Lana Zablocki i Mirza Bajramović. Dramatizaciju romana potpisuje Ivan Leo Lemo, a dramaturginja predstave je Nedžma Čizmo. Scenografija predstave je povjerena Sabini Trnki, a kostimografija Amni Kunovac Zekić. Za muziku predstave je zadužen Zvonimir Dusper Dus-saopćeno je iz Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

federalna.ba

predstava