BNP Zenica: Večeras komedija "Ko je lud?"

Na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, večeras 28. 11. 2023. s početkom u 20 sati, biće odigrana predstava "Ko je lud?"
 
Ovu urnebesnu komediju režirao je Mirza Begović a glume Adem Smailhodžić i Zlatan Školjić.
 
Radnja predstave prati čovjeka koji dolazi kod psihologa i traži od njega uvjerenje da je normalan. Birokracija ga onemogućava u tome."Ganjajući papire" on poludi. Naša svakodnevnica.
 
"Zašto mu treba to uvjerenje? Treba mu zato što je ovaj u matičnom uredu “zafrkan” pa je postavio kriterije, brine o potomstvu i brine da mu ljudi ne idu iz države. Školjić igra tog lika koji dolazi po to uvjerenje. Postepeno on namoli službenika, odnosno doktora da ga ispita. Način na koji on njega ispituje i način na koji on pokušava utvrditi da li je on normalan, dovodi do toga da se mi pitamo ko je lud, ko kome daje kakvo uvjerenje. Vrlo je bitno da predstava zaista nema onoga čemu mi u komedijama nekako podlegnemo, a to su psovke. Zaista nema psovke i to je plus ove predstave što je uvijek možemo odigrati za sve uzraste"-objasnio je  Smailhodžić.
 

“Ko je lud”, pojašnjava, komedija je o onome što mi jesmo – “o sukobu ličnosti i interesa, sukobu sa samim sobom”.

"Najbolje komedije nastaju na sukobu i moramo imati sukob dva svijeta, a mi naravno kroz smijeh i komediju govorimo o gorućem problemu onoga gdje mi danas živimo, našeg društva, ali na jedan vrlo duhovit, inteligentan način progovaramo o mjerama i granicama ljudske banalnosti i svijesti, na šta je to sve čovjek spreman – kazao je za Zenicablog Smailhodžić. .

U ovoj komediji karaktera se na jedan duhovit način prikazuje sav besmisao “ganjanja papira” koji je manje više sličan u svim Ex Yu republikama. Kroz smijeh i komediju govorimo o gorućem problemu onoga gdje mi danas živimo, našeg društva, ali na jedan vrlo duhovit, inteligentan način progovaramo o mjerama i granicama ljudske banalnosti i svijesti, na šta je to sve čovjek spreman-istakli su protagonisti predstave. 
 
federalna.ba
pozorišna predstava
Zlatko Paković Oslobođeni Mostar pozorišna predstava predstava Dragan Markovina
0 05.02.2024 19:17
pozorišna predstava
0 02.02.2024 08:55
pozorišna predstava
0 01.02.2024 13:56
pozorišna predstava
0 01.02.2024 10:21