BNP Zenica: Tri izvedbe predstava za djecu u tekućoj sedmici
(Izvor: BNP Zenica)

BNP Zenica: Tri izvedbe predstava za djecu u tekućoj sedmici

U tekućoj sedmici će biti upričene tri izvedbe predstava za djecu u Zenici i Zavidovićima. Tako će u srijedu, 15. maja u 12 sati i u četvrtak, 16. maja u 12 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica biti upriličene dvije izvedbe predstave „Talas hladnog vremena“ prema tekstu Čarlsa Veja, a u režiji Miroljuba Mijatovića i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

„'Talas hladnog vremena' je dramski tekst o tišini koja je zavladala u selima. Kultura ruralnih područja je bila živa, disala puni plućima. U našoj predstavi, jedna djevojčica, Holi, i njen 'imaginarni prijatelj', Tomos Trikmen, kreću u akciju obnove seoske kulture. Njihova nastojanja i istrajnost u nakani, vratila su stanovnicima farme, naročito njenim mrzovoljnim vlasnicima izgubljenu komunikativnost i duhovno zdravlje“, izjavio je reditelj predstave Miroljub Mijatović.

U predstavi igraju: Ermina Nišić, Adem Smailhodžić, Adna Kaknjo i Anđela Ilić. Kostimografiju, scenografiju i izradu lutaka potpisuju Ena Begičević-Čeliković i Mensur Begičević.

U petak, 17. maja u 11 sati u Kulturno-sportskom centru Zavidovići u 11 sati će biti izvedena predstava za djecu „Ptica od pijeska“ prema dramskom tekstu Benjamina Bajramovića, u režiji Ajle Bešić i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

„'Ptica od pijeska' je bajkovita parabola o ljubavi. Naš vijek je bolno materijalistički. Nikad više duhovnjaka i njihovih sljedbenika, a nikad manje duha. Dječak Silvan, odgojen svojim vremenom, ljubav percipira kroz čin kupovine. Bilo je potrebno da se iz tog vremena iščaši u neko sasvim drugo vrijeme, u Izasvijet, da prođ kroz šareni svijet Čovjeka Ogledala, Psa vezanog ničim, Zrake Sunca u tegli, Ptice od pijeska i Jednookog Feliksa, da bi, prosto i naivno i bezuslovno, kako djeca upijaju, upio zdrave predodžbe o suštini ljubavi. Nama ostaje ovaj svijet, Ispredsvijet. Bez Ptice od pijeska, primorani smo da suštinu ljubavi pronađemo sami“, rekao je autor dramskog teksta Benjamin Bajramović.

U predstavi igraju: Adem Smailhodžić, Anđela Ilić, Siniša Vidović, Zlatan Školjić i Adna Kaknjo. Dramaturginja predstave je Nedžma Čizmo. Za scenografiju je bila zadužena Adisa Vatreš Selimović, a za kostimografiju Sabina Trnka. Muziku predstave potpisuje Rijad Kaniža-saopćeno je iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

federalna.na

predstava