Urednica i voditeljica emisije Mirjana Topić Landeka

Blokada ili nova Vlada Federacije BiH?!

Rok za uspostavu nove Vlade Federacije BiH počeo je teći od 6. ožujka, nakon što je Središnje izborno povjerenstvo potvrdilo izbor Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH predsjednice i dva potpredsjednika Federacije BiH.

Kako formirati Vladu i ispoštivati demokratsku volju birača? Može li se do trajnih rješenja? I je li izgledna opcija da Vlada Fadila Novalića nastavi još jedan tehnički mandat u Otvorenom studiju su govorili politički analitičari Vehid Šehić i Danijel Vidović te prof. Ustavnog prava Nurko Pobrić.

„Blokiranje parlamentarne većine i da Nermin Nikšić bude mandatar Vlade Federacije BiH govori da mi živimo u državi gdje nema vladavine prava, gdje se ne poštuje ni Ustav ni zakon,  iako svi oni kažu da treba poštivati i Ustav i zakone. Treba poštivati i birače koji su dali povjerenje koaliciji Osmorke i HDZ“, kazao je Šehić.  Njih ne zanima interes građana, nego samo pozicija u vlasti, kazao je Šehić napomenuvši da trgovati s mandatima znaju, a to je svojstveno mnogim političkim strankama,  u konkretnom slučaju  i SDA. „Nek se samo zapitaju kako su dobili većinu u određenim kantonima“, napominje Šehić.  „Pod hitno je potrebno mijenjati Ustav i Izborni zakon i točno  odrediti rokove i pod kojim uvjetima se raspisuju prijevremeni izbori“, kazao je on.

„Mislim da je sazrelo vrijeme da se vratimo u neku nultu točku, sagledamo sve do sada i da se donesu odluke i kreiraju rješenja koje će biti zadovoljavajuća za potrebe Bosne i Hercegovine kako ne bi stalno upadali u nove krize, kazao je politolog Danijel Vidović.  On je pobornik onih demokratskih normi koje se primjenjuju u nekim europskim društvima koja su višenacionalna i više konfesionalna.

Govoreći o ćorsokaku u koji je Federacija ponovno upala jer potpredsjednik Federacije uvjetuje potpis na novu Vladu Federacije, prof. Ustavnog prava Nurko Pobrić, kaže kako su za rješenje trenutne situacije moguća tri izlaza. Jedan je da visoki predstavnik Christian Schmidt izmijeni svoju odluku, a tu se zagovaraju dva modaliteta: izmjena samo za ovaj slučaj ili da izmijeni Ustav za ubuduće, tako da bi Vladu Federacije mogli potvrditi predsjednik i jedan od potpredsjednika Federacije BiH. Opcija je i da potpredsjednik Refik Lendo da suglasnost za formiranje Vlade od trenutne  parlamentarne većine. Treća mogućnost je uključivanje SDA u vlast, kazao je Pobrić.