videoprilog Admira Pripoljca (Dnevnik 2)

Blizu 200 optuženih za krađu na prošlim izborima u Doboju

Nezapamćena izborna manipulacija volje građana u Doboju na lokalnim izborima 2020. koje je CIK poništio dobila je epilog. Prema optužnicama Okružnog javnog tužilaštva, izbornu krađu u novembarskom izbornom ciklusu te godine činilo je 177 osoba. Ko je prekrajao volju birača sada je poznato, no po čijoj želji se radilo – odgovor je koji je izostao u potvrđenim optužnicama.

Doboj - grad u kojem je lokalnu vlast na posljednim izborima osvojio SNSD. Do ključnih pozicija u gradskoj administraciji i skupštinske većine stigli su na i ponovljenim lokalnim izborima.

Da se na lokalnim izborima 2020. godine koje je u ovom gradu poništila Centralna izborna komisija itekako manipuliralo voljom građana pokazali su i ponovljeni izbori u februaru 2021. godine. Primjera radi, razlika glasova na listi kandidata SNSD-a bila je od 15 do 18 hiljada glasova.

„Ako samo u jednom gradu ukradu 15.000 glasova, zamislite koliko ukradu u cijeloj Republici Srpskoj. To su dobri Staljinovi đaci, očito da se drže one njegove da izbore odlučuju brojači, a ne birači”, kaže Zoran Trifunović, predsjednik GO SDS Doboj.

Ko je brojao i ko se prebrojao? Ko je volju građana pretvarao u izbornu prevaru? Odgovor je dalo Okružno javno tužilaštvo Doboj podizanjem optužnica. Za nečasnu radnju, falsifikovanje rezultata terete konkretne izvršioce - članove biračkih odbora.

„U prethodnom periodu, Tužilaštvo je podiglo ukupno 41 optužnicu protiv 197 lica, a nadležni sud je potvrdio 37 optužnica protiv 177 lica. Ostali postupci po navedenoj prijavi su u toku i nalaze se u fazi istrage.“

Rad istražnih organa u navedenom slučaju ohrabruje, no ono što u mozaiku izbornih prevara nedostaje su imena naručilaca - po čijoj volji i želji se radilo.

“Normalno je da je to neko motivisao i naredio da se uradi. Po meni, i policijsko-tužilačka istraga je išla u pogrešnom pravcu jer nije uveden termin motivacije”, ističe Trifunović.

O ovoj temi, koja je u fokusu dobojske javnosti proteklih dana, rijetko ko želi govoriti. Hrabri upiru prstom u samo jednu partiju, iz koje na pismeni upit da se očituju o navodima ni mi nismo dobili odgovor.

“Manipulacija izbornom voljom i izborna krađa godinama se radi za jednog te istog čovjeka, odnosno, njegovu grupu poznatu kao ‘Obrenova grupa’, koji godinama vladaju Dobojem na račun izbornih krađa”, tvrdi Vedran Gligorić, odbornik SP-a u Skupštini Grada Doboj.

“Kad pogledate nazive političkih subjekata, vidite kako su spretno i virtuozno izbjegli da se tamo nađe SNSD, pa imamo razne fiktivne stranke koje su radile kao partije podrške SNSD-u, režimskoj partiji, poput Srca za Čapljinu i raznih političkih subjekata i satelita koji su učestvovali u prevari”, kaže Olivera Nedić, odbornica PDP-a u Skupštini Grada Doboj.

Dobro uigrana metoda krađe kroz biračke odbore postala je siguran put do mandata, no tehničkim izmjenama izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, toj praksi je, nadamo se - odzvonilo.

Predstojeća oktobarska izborna trka bit će još jedan test demokratije. U Doboju su, ako je suditi po potvrđenim optužnicama, na tom ispitu već ranije pali, pa će naredni izborni ciklus biti i popravni ispit. Šta će građani odlučiti, ako se njih bude pitalo, zavisi i od konačnih presuda domaćeg pravosuđa, barem za primjer drugima.

federalna.ba

Doboj izborna krađa