Blizak saradnik bivšeg predsjednika Rajapakse imenovan za premijera Šri Lanke
(Izvor: AP)

Blizak saradnik bivšeg predsjednika Rajapakse imenovan za premijera Šri Lanke

Politički saveznik bivšeg predsjednika Šri Lanke Gotabaya Rajapaksa, Dinesh Gunawardena imenovan je za premijera danas, nekoliko sati nakon što su vojnici i policija nasilno razbili proteste građana nezadovoljnih Rajapaksinim vođenjem države. Policija je demonstrante silom rastjerala tokom noći iako su najavili da će dobrovoljno napustiti mjesto protesta danas.

UN, SAD i mnogi drugi osudili su neprimjerenu primjenu sile u razbijanju protestu. Nekoliko demonstranata je hospitalizovano zbog povreda a među uhapšenima su i novinari i advokat.

Stanovnici Šri Lanke mjesecima demonstriraju na ulicama zahtijevajući od svojih lidera da podnesu ostavke zbog teške ekonomske krize koja je zadesila zemlju.

Protesti su prošle sedmice protjerali bivšeg predsjednika Gotabayu Rajapaksu, čija je porodica vladala Šri Lankom veći dio posljednje dvije decenije.

Naslijedio ga je premijer kojeg je imenovao u maju. Zakonodavci su za predsjednika izabrali Ranila Wickremesinghe a on je na mjesto premijera imenovao svog školskog druga Dinesh Gunawardena, koji ima 73 godine.

U ponedjeljak, dok je bio vršilac dužnosti predsjednika, Wickremesinghe je proglasio vanredno stanje, što mu je dalo ovlašctenja da mijenja ili suspenduje zakone. On je danas izdao obavještenje u okviru vanrednog stanja pozivajući oružane snage da održavaju red i zakon širom zemlje.

Prije zore, trupe i policija sklonili su ljude iz glavnog protestnog kampa u blizini predsjedničke palate u glavnom gradu Kolombu, gdje su se demonstranti okupljali posljednja 104 dana. Vojska i policija su stigli kamionima i autobusima oko ponoći, uklonili šatore i blokirali puteve koji vode do mjesta glavnog protesta.

Snage bezbjednosti su viđene kako tuku dva novinara i dva advokata. Neki demonstranti su teško povrijeđeni. Neki demonstranti i advokati su uhapšeni.

federalna.ba/Beta

Šri Lanka premijer
Liz Truss premijer Velika Britanija
0 02.09.2022 10:36
Svjetska banka Šri Lanka finansiranje
0 29.07.2022 09:38
Šri Lanka Gotabaya Rajapaksa povratak
0 27.07.2022 08:17
Ranil Wickremesinghe Šri Lanka predsjednik
0 21.07.2022 09:42
Šri Lanka vanredno stanje
0 18.07.2022 09:23