Blinken se vraća na Bliski istok kako bi promovirao primirje u Gazi
(Izvor: Ilustracija/breakingnews)

Blinken se vraća na Bliski istok kako bi promovirao primirje u Gazi

Državni sekretar SAD Anthony Blinken počinje danas novu bliskoistočnu turneju s ciljem uspostave primirje u Pojasu Gaze iako "ćutanje" palestinskog pokreta Hamas i politička previranja u Izraelu ukazuju na to da su mu neizvjesne šanse za uspjeh.

Blinken, koji dolazi u osmu posjetu regionu od početka rata u Gazi u oktobru prošle godine, počinje tu turneju u Egiptu, a poslijepodne odlazi u Izrael.

Namjera je da se angažuje za prihvatanje prijedloga o primirju koji je objavio predsjednik SAD Joe Biden 31. maja. Biden ulaže velike napore da zaustavi rat koji je posebno smrtonosan za civile, a prijeti, zbog američke podrške Izraelu, da ga otuđi od djela svog biračkog tijela na predsjedničkim izborima u novembru, piše agencija Franc press.

Ali palestinski Hamas čiji napad na Izrael 7. oktobra 2023. je pokrenuo rat i doveo do izraelskog odgovora u pojasu Gaze, i dalje nije zvanično reagovao na taj prijedlog.

Biden je rekao da njegov plan dolazi na prijedlog Izraela. Međutim, jučerašnja ostavka centriste Benny Gantza, ključne figure u ratnom kabinetu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, predstavlja novu komplikaciju za američke diplomatske napore.

Gantz, bivši general, zamjerio je premijeru što nije donio potrebne teške odluke da dozvoli "pravu pobjedu", posebno time što je izostavio da sačini poslijeratni plan za Pojas Gaze.

Gantz koji po anketama ima najviše šansi da zamjeni Netanjahua ako se sazovu novi izbori, predstavlja se kao mekši partner sa SAD-om nego aktuelni premijer, koji se svađa sa svojim američkim saveznicima.

Kratkoročno odlazak Benny Gantza iz ratnog kabineta mogao bi da ima za posljedicu oduzimanje kontrateže Netanjahuovim saveznicima ekstremne desnice koji se protive svakom kompromisu, a prijetili su ostavkom ako Izrael prihvati primirje sa Hamasom.

federalna.ba/Beta

Anthony Blinken Pojas Gaze pregovori