Blinken: SAD žele stabilnije i profitabilnije odnose s Rusijom
(Izvor: EPA/PAOLO GIANDOTTI / QUIRINAL PRESS)

Blinken: SAD žele stabilnije i profitabilnije odnose s Rusijom

Sjedinjene Države nadaju se stabilnijim i profitabilnijim odnosima s Rusijom, ali ukoliko Rusija „nastavi da napada“ onda će Washington odgovoriti, izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken u novinskom intervjuu objavljenom u utorak.

-  Ukoliko Rusija nastavi da nas napada, da čini kao što je učinila s napadima Solarni vjetar, upliće se u naše izbore, nastavi s agresijom na Navalnog, onda ćemo odgovoriti – izjavio je on za italijanske dnevne novine La Repubblica.

Blinken – koji se nalazi na sastanku u Rimu o međunarodnim naporima na borbi protiv islamističke milicije – govorio je o kibernetskim napadima i o ulozi zatočenog kritičara Kremlja Alekseja Navalnog.

Američki predsjednik Joe Biden u ovom je mjesecu poručio ruskom presjedniku Vladimiru Putinu na samitu u Ženevi da bi određena infrastruktura od ključnog značaja trebala biti „izvan limita“ kibernetskih napada.

Kina je „najkompliciranija“ kada je riječ o međusobnim odnosima, dodaje Blinken, ali je kazao da Sjedinjene Države poštuju različite odnose koje zemlje u svijetu imaju s Kinom i da neće tražiti od nijedne od njih da bira između dviju država.

Istina je, ipak, da kada se bavimo Kinom – oponentom, suparnikom ili partnerom – mnogo smo efikasniji ako djelujemo zajednički – dodao je.

Blinken je također kazao da je Italija učinila značajne napore u sačinjavanju zakonodavstva koje  ima za cilj zaštititi njenu 5G mrežu od „nepouzdanih prodavača“ i da bi trebala nastaviti s provjerama ukoliko pristižu ulaganja iz drugih zemalja.

Sjedinjene Države lobirale su kod Italije i ostalih evropskih saveznica da izbjegnu korištenje opreme koju je proizveo Huawei u mrežama naredne generacije, navodeći da bi kineska kompanija mogla predstavljati sigurnosni rizik. Huawei odbacuje te optužbe, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Antony Blinken SAD Rusija