Blinken: SAD pokušavaju osnažiti i proširiti nuklearni sporazum s Iranom
(Izvor: Arhiv)

Blinken: SAD pokušavaju osnažiti i proširiti nuklearni sporazum s Iranom

Sjedinjene Države nastojat će osnažiti i proširiti sporazum između svjetskih sila i Irana koji ima za cilj suzbiti iranski nuklearni program, izjavio je u ponedjeljak američki državni sekretar Antony Blinken.

UN-ova agencija za nuklearni nadzor saopćila je u nedjelju da je postigla sporazum s Iranom o ublažavanju mjera koje Teheran planira poduzeti u ovoj sedmici, uključujući i okončanje iznenadnih inspekcija, dok su se obje strane usuglasile da zadrže "neophodni" nadzor na period do tri mjeseca.

- Sjedinjene Države ostaju predane naporima koji osiguravaju da Iran nikada ne dođe do nuklearnog oružja. Diplomatija je najbolji put ka ostvarenju tog cilja - izjavio je Blinken, obraćajući se konferenciji za razoružanje pod sponzorstvom UN-a u Ženevi.

Predsjednik Joe Biden izjavio je da će, ukoliko Iran bude "strogo poštovao" sporazum iz 2015. godine, njegova administracija postupiti isto, tvrdi Blinken.

- Sarađujući s našim saveznicima i partnerima, mi ćemo također nastojati da produžimo i osnažimo JCPOA (Zajednički sveobuhvatni plan akcije), i da se bavimo drugim temama brige, među kojima je iransko destabilizirajuće ponašanje u regiji i njegov razvoj balističkih projektila i drugog naoružanja - izjavio je Blinken.

- Iran se mora povinovati svojim sporazumima s IAEA (Međunarodnom agencijom za atomsku energiju) i poštovati svoje međunarodne obaveze - dodao je šef američke diplomatije, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Antony Blinken SAD Iran
Johnson & Johnson vakcine vakcina vakcinisanje vakcinacija SAD
0 28.02.2021 09:24
SAD Saudijska Arabija Jamal Khashoggi
0 26.02.2021 21:47
SAD Irak militanti Joe Biden Joseph Biden
0 26.02.2021 15:22