Blinken razgovarao sa šefom diplomatije Južne Afrike uoči presude Svjetskog suda
(Izvor: Fena/blinken)

Blinken razgovarao sa šefom diplomatije Južne Afrike uoči presude Svjetskog suda

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je s južnoafričkim ministrom vanjskih poslova Naledijem Pandorom o ratu u Gazi, uoči presude Međunarodnog suda o hitnim mjerama u slučaju u kome je Izrael optužen za genocid.

Sudije UN-a u petak će odlučiti o zahtjevu Južne Afrike za hitne mjere protiv Izraela, koji je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid pod državnim vodstvom zbog svoje vojne operacije u Gazi.

Današnja odluka neće se baviti suštinom postupka za genocid, ali će se fokusirati na hitnu intervenciju koju traži Južna Afrika.

U telefonskom razgoovoru u četvrtak, Blinken je ponovo potvrdio američku podršku "pravu Izraela da osigura da se teroristički napadi 7. oktobra više nikada ne ponove", navodi se u saopćenju američkog State Departmenta.

Blinken i Pandor su također razgovarali o potrebi zaštite života civila u Gazi i osiguravanja regionalnog mira koji "unaprjeđuje uspostavu nezavisne palestinske države" - navodi State Department. Dodaje se da su njih dvojica također potvrdili bilateralne veze između SAD-a i Južne Afrike.

Južna Afrika zatražila je hitno zaustavljanje izraelske vojne operacije, koja je opustošila veći dio enklave i ubila više od 25.000 ljudi ili više od jedan posto od 2,3 miliona stanovnika Gaze, tvrde lokalne zdravstvene vlasti.

Izrael odbacuje optužbe iz Južne Afrike i tvrdi da ima pravo da se brani nakon napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra na Izrael, koja upravlja Gazom. Izraelski zvaničnici kažu da je u tom napadu ubijeno 1.200 ljudi, a 240 je zarobljeno kao taoci.

Južna Afrika zatražila je devet hitnih mjera, koje djeluju kao zabrana prilaska dok sud u potpunosti razmatra slučaj, što bi moglo potrajati godinama.

Sud nije dužan slijediti zahtjeve Južne Afrike i mogao bi naložiti vlastite mjere ako utvrdi da je nadležan u ovoj fazi slučaja, prenosi Reuters.​

federalna.ba/Fena

Južna Afrika
Južna Afrika nosorog rogovi lijekovi
0 27.02.2024 13:14
Svijet Južna Afrika Izrael
0 12.01.2024 17:19