Blinken pozvao porodicu ubijene palestinske novinarke da dođe u Washington
(Izvor: Arhiva)

Blinken pozvao porodicu ubijene palestinske novinarke da dođe u Washington

Državni sekretar SAD Antony Blinken pozvao je danas porodicu palestinske novinarke, ubijene u izraelskoj raciji na okupiranoj Zapadnoj obali, da dođe na sastanak u Washington, saopštio je savjetnik predsjednika Joe Bidena. Savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD Jack Sullivan rekao je to novinarima u predsjedničkom avionu prije nego što je Biden stigao u Izrael u zvaničnu posjetu.

Kako je naveo Vladi SAD stalo da se "tačno utvrde tragične okolnosti smrti" poznate novinarke 'Al Jazeerae' Shireen Abu Akleh koja je imala i američko državljanstvo.

Njena porodica je tražila da razgovara sa Bidenom tokom njegove posjete. U pismu upućenom predsjedniku SAD porodica žrtve je navela da se osjeća izdanom odgovorom američke administracije na njeno ubistvo.

Abu Akleh je ubijena dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj operaciji u Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali 11. maja.

Poslije smrti novinarke koja je na sebi imala zaštitni prsluk sa natpisom "press" i šljem na glavi Palestinska uprava je optužila izraelsku vojsku da ju je namjerno ubila, ali Izrael nije prestao da poriče tu optužbu.

UN i pojedini mediji naveli su da je metak koji je ubio Alekh ispalio izraelski vojnik, što su SAD ocijenile kao vjerovatno. SAD su ispitale metak, ali su odbacile hipotezu o namjernoj paljbi, što je izazvalo gnjev i ogorčenje porodice ubijene novinarke.

federalna.ba/Beta

Antony Blinken Shireen Abu Akleh
Antony Blinken SAD Rusija Ukrajina
0 29.09.2022 21:18
Antony Blinken Ukrajina Rusija referendum
0 27.09.2022 19:29
SAD Ukrajina Antony Blinken
0 26.09.2022 17:10
tužba ubistvo Shireen Abu Akleh
0 19.09.2022 15:22
Antony Blinken Jens Stoltenberg Ukrajina
0 09.09.2022 17:58