Blinken pozvao na trenutno oslobađanje svrgnutog predsjednika Nigera
(Izvor: EPA-EFE/DARREN ENGLAND)

Blinken pozvao na trenutno oslobađanje svrgnutog predsjednika Nigera

Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je u subotu na hitno oslobađanje svrgnutog predsjednika Nigera Mohameda Bazouma i obnovu demokratskog poretka u zemlji.

Lideri puča u Nigeru proglasili su generala Abdourahamanea Tianija za šefa države u petak, navodeći da su zbacili Bazouma u sedmom vojnom preuzimanju vlasti u zapadnoj i centralnoj Africi u manje od tri godine.

Bazoum nije dao izjavu od četvrtka ujutro, kada je obećao da će zaštititi "teško stečene" demokratske pomake u objavi na društvenim mrežama.

Blinken je izjavio novinarima u Brisbaneu u Australiji da je telefonski razgovarao s Bazoumom, ne pružajući više detalja.

Sjedinjene Države pozivaju na njegovo trenutno oslobađanje i obnovu demokratskog poretka, dodao je Blinken.

Prije ustanka, Niger se smatrao najstabilnijim saveznikom Zapada u nestabilnoj regiji.

Blinken je rekao da ekonomsko i sigurnosno partnerstvo SAD-a sa Nigerom, vrijedno stotine miliona dolara, zavisi od nastavka demokratske vladavine i ustavnog poretka, koji je narušen u posljednjih nekoliko dana.

- Tako da je ta pomoć jasno ugrožena kao rezultat tih akcija, što je još jedan razlog zašto ih treba odmah poništiti - kazao je Blinken, koji se sastaje s kolegama u Australiji, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Antony Blinken
Sergej Lavrov Antony Blinken Josep Borrell
0 01.12.2023 13:21
Antony Blinken Izrael humanitarna pauza
0 30.11.2023 11:51
Antony Blinken Tel Aviv razgovori
0 30.11.2023 09:49
Antony Blinken Dan državnosti BiH
0 25.11.2023 15:08
Antony Blinken Izrael doseljenici
0 17.11.2023 10:54