Blinken najavio 404 miliona dolara nove pomoći za Palestince

Blinken najavio 404 miliona dolara nove pomoći za Palestince

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken najavio je 404 miliona dolara nove američke pomoći za Palestince i pozvao druge zemlje da daju novac za rješavanje humanitarne krize u Gazi.

Pomoć, najavljena na konferenciji o hitnoj pomoći u Jordanu, dovodi ukupni američki doprinos Palestincima – u Gazi, na Zapadnoj obali i u regiji – na 674 miliona dolara od izbijanja rata u oktobru, prema navodima State Departmenta.

Blinken je ovom prilikom izjavio da je apel UN-a za Palestince finansiran samo jednom trećinom, uz manjak od nekih 2,3 milijarde dolara.

- Neki su izrazili veliku zabrinutost zbog patnje palestinskog naroda u Gazi, uključujući zemlje koje mogu dati puno, a koje su pružile vrlo malo ili uopće ništa - rekao je Blinken na konferenciji o hitnoj pomoći u Jordanu, vjerovatno misleći na Kinu i Rusiju, javlja France 24.

Rekao je da je vrijeme da svi povećaju svoju pomoć a da oni koji su već dali daju više.

Blinken nije precizirao kako će Sjedinjene Države isporučiti pomoć, ali Washington – najveći donator Palestincima – fokusirao se na Svjetski program hrane i humanitarne organizacije.

federalna.ba/Fena

SAD Antony Blinken Palestina