videoprilog Ane Skopljak (Dnevnik 1)

Blinken i Baerbock razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina i Milorad Dodik samo su neke od tema o kojima su u Washingtonu razgovarali američki državni sekretar Antony Blinken i ministarka vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock. Bilo je riječi i o podršci Ukrajini te sankcijama Iranu.

Prije nego što se uputila u New York na Generalnu skupštinu UN-a, njemačka ministrica Baerbock posjetila je Washington, gdje je održala bilateralni sastanak s američkim državnim sekretarom Blinkenom. Zvaničnici su razgovarali o podršci Ukrajini, sankcijama Iranu, između ostalog, i o situaciji u Bosni i Hercegovini.

“Razgovarali smo o regionalnoj sigurnosti u Evropi, a posebno u Bosni i Hercegovini. Cijenimo vodstvo Njemačke kada je u pitanju ograničavanje nekih finansijskih tokova predsjedniku RS-a Dodiku i jačanju EUFOR-ove misije Althea. Razgovarali smo o tome kako EU može održavati pritisak na aktere koji izlažu Bosnu i Hercegovinu velikom riziku, naročito na predsjednika RS-a Milorada Dodika, koristeći sve potrebne alate i jačajući sposobnost misije za stabilizaciju”, rekao je Blinken.

Ranije je Njemačka vlada upozorila Milorada Dodika, te ocijenila neprihvatljivim njegove najave da će zabraniti ulazak u RS visokom predstavniku Christianu Schmidtu. Takvi potezi predstavljaju kršenje Dejtonskog sporazuma i imalo bi posljedice, poručili su iz Vlade Njemačke:

“Dejtonski sporazum već gotovo tri decenije pruža značajan doprinos očuvanju mira u Bosni i Hercegovini. Očuvanje ovog mirovnog poretka centralni je zadatak visokog predstavnika. Pritom, on ima i punu podršku njemačke Savezne vlade.”

Takođe, Njemačka je otkazala podsticaje za RS. Na cijelu situaciju reagovao je i predsjednik RS-a Milorad Dodik:

“Žao mi je što je Annalena Baerbock dezinformisala Entonija Blinkena jer Njemačka nije zaustavila sredstva meni već RS-u, a mi smo zamolili da se što prije povuku kako bi mogli doći  novi investitori. Želim da Blinkenu predočim da ja sprovodim Dejtonski sporazum i držim se tog dokumenta koji ste vi kreirali.”

Zaključio je Dodik da on brani Dejtonski sporazum, te da ne predstavlja opasnost za evropsku bezbjednost.

federalna.ba

Antony Blinken Annalena Baerbock
Sergej Lavrov Antony Blinken Josep Borrell
0 01.12.2023 13:21
Antony Blinken Izrael humanitarna pauza
0 30.11.2023 11:51
Antony Blinken Tel Aviv razgovori
0 30.11.2023 09:49
Njemačka Annalena Baerbock Palestinci
0 28.11.2023 13:04
Antony Blinken Dan državnosti BiH
0 25.11.2023 15:08