Blatter: Platini je vrijedio milion franaka
(Izvor: EPA/WALTER BIERI)

Blatter: Platini je vrijedio milion franaka

Bivši predsjednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sepp Blatter rekao je danas da je njegov savjetnik Michel Platini "vrijedio milion švicarskih franaka godišnje" i da ne razumije zbog čega im se sudi za prevaru. "Imao sam ovog čovjeka za saradnika u svojoj kući i vrijedio je svoj milion", rekao je Blatter na suđenju u Belinconi.

Blatter je u junu 2015. poslije 17 godina na čelu FIFA-e podnio ostavku zbog korupcionaškog skandala. Nekoliko mjeseci kasnije savezno tužilaštvo u Švicarskoj otkrilo je istragu u vezi sa isplatom od dva miliona švicarskih franaka koliko je Blatter 2011. godine isplatio nekadašnjem predsjedniku Evropske fudbalske unije (UEFA) Michelu Platiniju za konsultantske usluge.

"Kada sam izabran za predsjednika FIFA-e, imali smo loše stvari, ali pomislio sam da će čovjek koji je iz fudbala moći da nam pomogne, FIFA-i i meni. Michel Platini mi je rekao: 'Vrijedim milion', a ja sam mu rekao: 'Onda ćeš biti sa mnom za milion' ", dodao je 86-godišnji Blatter.

Blatter i Platini su negirali nepravilnosti i tvrde da su 1998. godine postigli usmeni dogovor o toj isplati. Ta odbrana je prvo propala pred Etičkim komitetom FIFA-e, koji ih je suspendovao iz fudbala, a kasnije i u odvojenim žalbama na Sudu za sportsku arbitražu u Lozani.

Blatter je isplatio Platiniju dva miliona franaka za konsultantske poslove koje je legenda francuskog fudbala obavljala od 1998. do 2002. godine. Oni nisu potpisali ugovor za tu isplatu, a jedini pisani ugovor koji su imali je onaj iz 1999. godine, koji je odredio fiksnu godišnju platu od 300.000 franaka, koju je u to vrijeme u potpunosti plaćala FIFA.

Blatter je ponovio da se sa Platinijem dogovorio o plati koja će "kasnije" biti namirena, "kada finansije FIFA-e to dozvole, u džentlmenskom sporazumu" koji je postignut usmeno i bez svjedoka.

"To je plata koja je dospjela. Ne znam zbog čega smo na krivičnom ročištu, za administrativnu proceduru u sklopu udruženja", rekao je Blatter i dodao da je već izdržao "sedam godina kazne, vječnost".

federalna.ba/Beta

Sepp Blatter Michel Platini suđenje