Bivši vozači Formule 1 različito o posljednjem krugu u Abu Dhabiju

Bivši vozači Formule 1 različito o posljednjem krugu u Abu Dhabiju

Nevjerovatno i veoma kontroverzno finale donijelo je Holanđaninu Maxu Verstappenu prvu titulu u Formuli 1, što je izazvalo brojne reakcije bivših vozača.

Verstappen je titulu osvojio pošto je u posljednjem krugu trke za Veliku nagradu Abu Dhabija, posljednje u sezoni, prestigao sedmostrukog šampiona, vozača Mercedesa Lewisa Hamiltona.

Prethodno je na stazu, pet krugova prije kraja, izašlo sigurnosno vozilo nakon udesa Nicholasa Latifija u Williamsu.

Dva ishoda su bila moguća - ako bi se trka nastavila, Holanđanin bi imao prednost pri ponovnom startu (zbog novih guma), ako bi se završila iza sigurnosnog vozila, bez mogućnosti preticanja, to bi bilo dobro za Engleza.

Svaki tim je branio svoje interese u radio komunikaciji sa direktorom trke Michaelom Masseyom, koji je bio zadužen za tu odluku.

"Gledajući unazad, da li su mogli da bolje urade posao? Da. Da li nešto kontroverzno dogodilo? Da", rekao je bivši škotski vozač David Coulthard.

Francuz Alain Prost je istakao da razume tvrdnje Mercedesa, koji je poslije trke uložio dvije žalbe koje su odbijene.

"Mi protestujemo zbog upravljanja sigurnosnim vozilom. To je dodatna kontroverza, to nam nije trebalo jer je grešku napravila sportska vlast", rekao je Prost.

Na Twitteru se oglasio i Damon Hill.

"To je novi način vođenja sporta gdje direktor trke može da donosi ove ad hok odluke. Previše se naginje ga tome - pogodi šta ću sada da uradim", naveo je Hill.

Među bivšim vozačima bilo je i onih koji su pozvali na razumijevanje.

"Michael Massey želi da se trkaju, ne želi da odlučuje o ishodu svjetskog šampionata. Zaista je nezgodno, ali vidjeli smo trkanje na kraju", rekao je Britanac Jason Baton.

Za malo saosjećanja molio je i Nico Rosberg.

"Cijeli svijet ga gleda i on mora da odluči za 15 sekundi. Posljednji je krug posljednje trke šampionata, situacija sa najvećim pritiskom. Njegova odluka nam je pružila divan trenutak i nevjerovatno finale", rekao je Rosberg.

Za Nijemca je jedina problematična tačka to što šefovi timova komuniciraju sa šefom trke i tako utiču na njegove odluke.

"U fudbalu se to ne radi", zaključio je Rosberg.

federalna.ba/Beta

 

Abu Dhabi Formula 1 Lewis Hamilton Max Verstappen
sport Formula 1 Fernando Alonso Aston Martin
0 01.08.2022 11:18
Max Verstappen Formula 1
0 31.07.2022 17:59
sport Formula 1 George Russell Velika nagrada Mađarske
0 30.07.2022 17:43
Sebastian Vettel Formula 1
0 28.07.2022 13:53
Formula 1 Max Verstappen
0 24.07.2022 17:34
Charles Leclerc sport Formula 1 Velika nagrada Francuske
0 23.07.2022 17:38