Bivši premijer Izraela tvrdi da su bunkere ispod Al-Shife izgradili izralski inženjeri
(Izvor: Screenshot)

Bivši premijer Izraela tvrdi da su bunkere ispod Al-Shife izgradili izralski inženjeri

Bivši premijer Izraela Ehud Barak izjavio je danas da su izraelski inženjeri izgradili podzemne prostorije ispod najveće bolnice u Pojasu Gaze Al-Shifa. Barak je u intervjuu za CNN izjavio da su bunkeri koje je "palestinska oružana grupa Hamas koristila za planiranje terorističkih aktivnosti originalno izgrađeni od strane izraelskih inženjera".

Barak je objasnio da je Izrael vodio bolnicu prije nekoliko decenija i da je tada pomogao da se izgrade bunkeri, kako bi se obezbijedilo više prostora za njeno funkcionisanje. Emisija u kojoj je bivši premijer gostovao postala je vrlo brzo popularna i izazvala kritike da Izrael nije iznjeo tačne činjenice u objavama da je tunele ispod bolnice Al-Shifa gradio Hamas i koristio medicinski kompleks kao živi štit od napada.

Izraelski zvaničnici su saopštili da je Hamas prvo privojio podrumske prostorije u bolnici koje je izgradio Izrael dok je upravljao Gazom, a onda iskopao nove nivoe i tunele koje je namijenio za sjedište svog velikog podzemnog labirinta.

federalna.ba/Beta

Ehud Barak Izrael bolnica tuneli
Iran Izrael dvije države
0 11.12.2023 13:46
Izrael hapšenja Palestinci žene i djeca
0 11.12.2023 09:46
Annalena Baerbock Izrael Pojas Gaze Palestina
0 10.12.2023 15:03