Bivšem zastupniku u Skupštini USK Rasimu Pajiću šest mjeseci zatvora zbog trgovine uticajem
(Izvor: USKinfo.ba)

Bivšem zastupniku u Skupštini USK Rasimu Pajiću šest mjeseci zatvora zbog trgovine uticajem

Nakon ponovljenog suđenja, presudom Općinskog suda u Cazinu Rasim Pajić iz Cazina, bivši zastupnik u Skupštini Unsko-sanskog kantona osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od mjeseci zbog trgovine uticajem.

Pajiću se stavlja na teret da je u periodu od 18. septembra do 17. oktobra 2019. godine u Cazinu koristeći svoj uticajni položaj zastupnika u Skupštini USK i lično poznanstvo kroz zajedničko političko djelovanje sa Admirom Hadžipašićem, odgovornom osobom PU Centar za obrazovanje odraslih „Vita plus“ Cazin posredovao u izvršenju nezakonite službene radnje izdavanja diplome sa neistinitim sadržajem.

Pajić je dogovarao izdavanje diplome o završenoj srednjoj stručnoj spremi- mašinska stručna škola (autolakirer) bez provođenja nastavnog procesa za M.Č. koju je M.Č. putem optuženog upotrijebio na način da je istu predao u organ uprave Grada Cazina  s ciljem dobivanja poticaja za obrtnu djelatnost.

- Dakle, optuženi je posredovao kod odgovorne osobe u institucijama Federacije BiH u izvršenju  nezakonite službene radnje čime je počinio krivično djelo Primanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz člana 382.stav 2. Krivičnog zakona Federacije BiH zbog čega je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci – navodi se u saopćenju Kantonalnog tužilaštva USK.

Protiv presude stranke imaju pravo izjaviti žalbu Kantonalnom sudu u Bihaću.

Također je ukinuta oslobađajuća presuda Općinskog suda u Cazinu u predmetu protiv Saida Ljubijankića iz Cazina.

Rješenjem Kantonalnog suda u Bihaću ukinuta je presuda Općinskog suda u Cazinu kojom je Said Ljubijankić iz Cazina oslobođen optužbe zbog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja u sticaju sa krivičnim djelom Lažno prijavljivanje, a u vezi sa protupravnim hapšenjem osobe K.P.

Predmet se vraća na ponovno suđenje.

federalna.ba/Fena

Rasim Pajić presuda zastupnik Skupština USK
presuda policijski službenik Sarajevo
0 20.02.2024 10:14
presuda Zvornik Sud BiH
0 19.02.2024 07:59
bivši pripadnici HVO zločini u Mostaru presuda
0 07.02.2024 16:22
presuda zločini Foča
0 06.02.2024 11:25