Bivša supruga francuskog serijskog ubice svjedoči o ubistvima
(Izvor: EPA/YOAN VALAT)

Bivša supruga francuskog serijskog ubice svjedoči o ubistvima

Bivša supruga francuskog serijskog ubice Michela Fournireta rekla je policiji da je on britansku studenticu Joannu Parrish tukao dok nije ostala bez svijesti prije nego što ju je silovao, zadavio i bacio njeno tijelo u rijeku.

Monique Olivier, 75, sudi se za saučesništvo u otmici i ubistvu Parrish (20) 1990. i dvije druge žrtve – Marie-Angele Domèce, 19, 1988. i devetogodišnje Estelle Mouzin 2003. godine.

Drugog dana suđenja, belgijska tužiteljica koja je ispitivala Olivierovu 2004. godine rekla je da je opisala kako su ona i Fourniret Parrishovu, studenticu Univerziteta Leeds koja je provela osam mjeseci u Francuskoj kao asistent u nastavi, pokupili u blizini stanice u Auxerreu u Yonneu, dva sata jugoistočno od Pariza.

“Michel je pitao djevojku da li je nevina, da li ima dečka. Rekao joj je da se skine, a ona je odbila. Udarao je mladu djevojku dok nije ostala bez svijesti, a zatim ju je silovao. Onda ju je zadavio”, rekla je Olivier policiji u izjavi koju je kasnije povukla.

“Potom je uzeo njeno nago tijelo i bacio ga u rijeku”, dodala je. Parrishino tijelo pronađeno je u rijeci Yonne sljedećeg jutra, 17. maja 1990.

U srijedu popodne, Didier Safar, sudija koji je predsjedavao suđenjem, zatražio je od Olivierove da ustane i pojasni svoj stav. “Nakon moje jučerašnje izjave, imali ste vrlo malo komentara. Želio bih da vam postavim pitanje. Kakav je vaš stav o tri optužbe protiv vas?” upitao je Safar.

Olivier je odgovorila: "Priznajem sve činjenice, tri činjenice koje mi se zamjeraju."

“Drugim riječima, priznajete činjenice u slučajevima Parrish, Domèce i Mouzin?” upitao je Safar.

Olivier je klimnula glavom. Optuženi u francuskim suđenjima ne moraju da se izjašnjavaju o krivici, ali kada je suđenje počelo, Olivier je rekla sudu da žali za "svim što se dogodilo". Tokom 17-godišnje kampanje otmica i ubistava, modus operandi para je bio da Olivier namami žrtve u vozilo jer je manje vjerovatno da će ih žena uplašiti. Fourniret bi čekao pozadi ili stajao dalje uz cestu i čekao da ga pokupe.

Vjeruje se da je Fourniret, poznat kao Ogre iz Ardena, ubio najmanje 10 mladih žena i djevojaka. On je 2008. godine osuđen na doživotni zatvor zbog sedam ubistava, ali je umro 2021. prije nego što mu se moglo suditi za još tri, uključujući i Parrishino.

Olivier već služi doživotnu kaznu zatvora zbog svoje uloge u ubistvima.

Francis Nachbar, bivši javni tužitelj koji je ispitivao Fourniret i Olivier između 2004. i 2008. godine, je rekao da je ona tada priznala da je umiješana u ubistvo Parrishove i Domèceove, ali je nakon toga povukla svoju izjavu i optužila ga da ju je prisilio da prizna.

“Monique Olivier je objasnila da je Fourniret oteo djevojku na stanici Auxerre. Nismo imali saznanja da je ovo bila otmica, ubistvo Joanne Parrish. “Monique Olivier je dala detalje o konopcima koji su korišteni za vezivanje djevojke i seksualnom zlostavljanju kojem je bila izložena u kombiju u njenom prisustvu.

„Odjednom, ona kaže: 'Tijelo je bačeno u potok, Fourniret je to uradio.' Također je rekla da je Fourniret silovao žrtvu."

Nachbar je dodao da je Olivier kasnije povukla izjavu rekavši da ju je tužilac udario, što je on odlučno negirao. "Monique Olivier je patološki lažov i pretvara se da je žrtva", rekao je dodajući da su ona i Fourniret "oboje bili čudovišta nečovječnosti, perverznosti i okrutnosti. Oboje su bili opasni.” Branio je odluku da se ubistva Parrishove i Domèceove ne uključe u Fourniretovo suđenje 2008. rekavši da nemaju dokaza "osim Olivierovih povučenih izjava".

Tijela Domèceove i Mouzinove nikada nisu pronađena. Suđenje se nastavlja.

federalna.ba/The Guardian

supruga suđenje serijski ubica Francuska
Vincent Collet reprezentacija košarka Francuska
0 26.02.2024 22:56
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine kvalifikacije Francuska SKPC Mejdan
0 26.02.2024 08:12
Francuska farmeri Emmanuel Macron
0 24.02.2024 14:01
Sebastian Kurz suđenje
0 23.02.2024 11:44