videoprilog Vladimira Kovačevića (Dnevnik 2)

Biti Dodikov senator nije nikakva čast; To je izjava ljubavi Rusiji i provokacija SAD-a

Aleksandar Vulin novi je član Senata Republike Srpske. Njega je na tu poziciju imenovao predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik. O kakvoj funkciji je riječ i zašto je baš Vulin imenovan?

Dodik imenovao Vulina za senatora Republike Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik imenovao je bivšeg šefa Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina za člana Senata RS. U odluci se navodi da se na osnovu Ustava RS i Zakona o Senatu, Vulin imenuje za senatora Republike Srpske od 1. decembra.Ova odluka...

Aleksandar Vulin dojučerašnji je direktor Bezbjednosno-informativne agencije Srbije. Na političkoj sceni Srbije prisutan u većoj mjeri od kada je na vlasti u toj zemlji Aleksandar Vučić. Obavljao je funkcije ministra unutrašnjih poslova, ali i ministra odbrane. Na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država je zbog sumnji u korupciju i umiješanost u trgovinu drogom, ali i veza sa Rusijom. Vulin je kao takav idealan za Dodika, smatra politička analitičarka Tanja Topić: „On na neki način zastupa  jasnu prorusku politiku i na udaru je sankcija SAD-a upravo iz tog razloga, a znamo da se političko rukovodstvo RS-a nalazi takođe na crnoj listi SAD-a i ta spona je, zapravo, ljubav prema Rusiji i guranje prsta i provokacija SAD-a barem u ovom javnom obliku“.

Aleksandar Vulin jedan je od najvećih zagovornika ideje o tzv. srpskom svijetu, što mu je takođe olakšalo ulazak u Senat, smatra Topić.

Poslanik Liste za pravdu Nebojša Vukanović kaže da Senat postoji samo na papiru, a da Dodik Vulinovim imenovanjem pokazuje svoju bliskost sa Rusijom, ali i da je odan politici Aleksandra Vučića: „Biti senator Milorada Dodika nije nikakva čast za svakog pravog intelektualca i ne treba se iznenaditi što je Dodik imenovao Vulina jer oni odavno imaju bliske veze i saradnju. Dodik ovim pokazuje i koliko je slab na stare udbaške strukture jer je i Vulin nedavno smijenjen sa mjesta prvog čovjeka te službe“

Javnosti van Srbije Vulin je postao poznatiji kada je, prije nekoliko godina, tvrdio da je stan od 200.000 eura platio novcem koji mu je pozajmila tetka njegove supruge iz Kanade. On je tvrdio i da je u Srbiju iz Kanade unosio po 9.000 eura sve dok nije unio za kupovinu stana potrebnih nešto više od 200.000 eura.

federalna.ba

Aleksandar Vulin Tanja Topić Nebojša Vukanović
Nebojša Vukanović Dobro jutro, Bosno i Hercegovino jutarnji program
0 13.03.2024 19:17
Nebojša Vukanović okupljanje OHR
0 23.02.2024 16:12
Nebojša Vukanović Izborni zakon
0 13.01.2024 17:06