„Bistrica“ obilježila Dan ružičaste vrpce

Livanjska Udruga žena oboljelih od raka dojke „Bistrica“ tradicionalnim obilježavanjem Dana ružičaste vrpce još jednom je skrenula pozornost javnosti na opasnost od malignih oboljenja, posebice žena kod kojih je rak dojke najčešća vrsta malignog oboljenja. Članice Udruge dijelile su promotivni materijal građanima, a oni su, sukladno svojim mogućnostima, donirali određeni novčani iznos te i na taj način podržali rad Udruge.

Da je prevencija najbolji i najjeftiniji lijek u borbi protiv malignih bolesti, suglasni su i struka i oni koji se hrabro nose s tom bolešću. Stoga koriste svaku priliku kako bi skrenuli pozornost javnosti na učestalost obolijevanja žena od raka dojke.

„Prošle godine bilo je 19 karcinoma. Ove godine do sad je bilo 12 karcinoma od 14 oboljelih. Nismo baš zadovoljni ovim podacima“, kazala je Slavica Gotovac, predsjednica „Bistrice“.

Statistikom nisu zadovoljni ni u Zavodu za javno zdravstvo jer je u 2021. godini, od 998 umrlih, karcinom bio uzrok smrti 118 osoba.

„Od karcinoma dojke imamo umrlih 8, karcinom pluća 27, a posebno imamo vrlo loše, poražavajuće podatke od smrtnosti malignih bolesti probavnih organa i za prošlu godinu imamo 60 umrlih osoba“, navodi Diana Mamić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo K10.

Gradonačelnik Livna Darko Čondrić ističe kako dobne granice nema: „Mi imamo slučajeve, djevojke sa 23, 24 ili 25 godina, u ranoj fazi se otkrije rak dojke ili nekakvi čvorići koji potencijalno mogu prijeći u nešto maligno, a onda se reagira punkcijom, biopsijom, kirurškim zahvatima...“.

Budući da je mamograf u kantonalnoj bolnici izvan funkcije već godinu i pol, resorno ministarstvo je s dvjema ženskim udrugama organiziralo besplatne preglede u duvanjskom Domu zdravlja.

Vesna Kovačić, savjetnica ministra rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih K10, izjavila je kako su pregledane 303 žene i da su im snošeni troškovi pregleda i radiologa koji je očitavao nalaze.

Vijest o promjenama ili malignom oboljenju svaka žena doživljava na svoj način.

„8 godina već živim s ovim. A, kako je izgledalo? Pa, ja sam to prihvatila onako baš, relativno dobro. Šta je - tu je, idemo se boriti. I dan-danas se borim, imam puno problema, ali ide korak po korak, godina za godinu. Da je lako, nije“, priča Zora Karadža, članica Udruge Bistrica.

Članica „Bistrice“ je Dina Burza: „Preporučila bih svim ženama da prate svoje tijelo, da se redovno kontrolišu jer ako se na vrijeme liječimo, sve je uspješno. Ja to znam po sebi, nisam imala nikakvih terapija“.

I danas je velika potpora svim novim članicama Udruge, a potporu, praktičnu, s učenicima medicinske struke, kao i vizualnu kroz cijeli mjesec borbe protiv raka dojke.

federalna.ba

Bistrica Livno rak dojke karcinom dojke karcinom