videoprilog Dalile Vojniković (Dnevnik 2)

Bišćanin u Hrvatskoj primio i drugu dozu, vakcina u BiH još nema

Dok mi čekamo prve, drugu dozu vakcine protiv Covid-19 već je primio Bišćanin primarijus doktor Suad Gačo. Zaposlenik je bolnice u Gospiću u Hrvatskoj. Nakon 30 godina rada u bihaćkoj bolnici odlučio je prihvatiti posao u Hrvatskoj gdje je, za razliku od naših ljekara, uredno vakcinisan. Podijelio je svoje iskustvo.

Iako su još uvijek nejasni putevi infekcije i tačno vrijeme inkubacije koronavirusa, te sam način njegovog nastanka, Covid-19 itekako je stvaran i opasan, tvrdi  Suad Gačo, prim. doktor hirurgije u gospićkoj bolnici u Hrvatskoj.

Gačo je prošle sedmice primio i drugu dozu vakcine protiv Covida. Pojašnjava samu proceduru aplikacije vakcine.

- Malo bola na mjestu aplikacije same vakcine, možda malo temperature, malaksalosti, ali ništa strašno i ružno i ništa što bi čovjek rekao nekome da ne bi to uradio – priča Gačo.

Također, smatra da bi čekanje na prirodno stvaranje kolektivnog imuniteta predugo trajalo i da bismo time platili previsoku cijenu, jer svaka ljudska žrtva je ogroman gubitak.

U bolnici u Gospiću u kojoj radi kaže da je dosad većina medicinskog kadra vakcinisana, te da im je posao zbog toga znatno olakšan.

- Sad već slobodnije radimo i mirnije jer mi zdravstveni radnici ne znamo kad nam neko dođe u ambulantu da li je zaražen ili nije, da li je opasan za okolinu, a dužni ste mu pomoći – ističe Gačo.

S druge strane, supruga doktora Gače Dženana Gačo, koja živi i radi  u Bihaću, još nije vakcinisana, jer vakcine u Bosnu i Hercegovinu nisu ni stigle. I sama je, kaže, preboljela koronu.

- Svakako ću se vakcinisati kada za to dođe vrijeme, jer s obzirom na to da još uvijek imam antitijela. Kad dođe vakcina kod nas sigurno hoću – kaže ona.

I dok susjedne zemlje svakodnevno vakcinišu stanovništvo protiv koronavirusa, Bosna i Hercegovina je tek prije nekoliko dana odlučila pokrenuti proceduru za direktnu nabavku kineske i ruske vakcine. Prema svemu sudeći, na prve doze još ćemo sačekati.

federalna.ba

Suad Gačo vakcinacija vakcina koronavirus
Federalni radio vakcine vakcinacija nabavka vakcina
0 24.02.2021 18:19
Sjeverna Makedonija koronavirus
0 24.02.2021 17:55
Švedska koronavirus
0 24.02.2021 17:36
Mađarska vakcina cjepivo
0 24.02.2021 17:16
koronavirus Covid19 pandemija SBK bolnica Nova Bila
0 24.02.2021 15:29