BioNTech planira dopremiti kontejnerske laboratorije u Afriku i početi prozvodnju Covid vakcine
(Izvor: AP)

BioNTech planira dopremiti kontejnerske laboratorije u Afriku i početi prozvodnju Covid vakcine

Njemačka kompanija koja stoji iza jedne od prvih vakcina protiv Covida, BioNTech, objavila je planove za pokretanje proizvodnje u Africi.

BioNTech, koji je proizveo prvu MRNA vakcinu, razvio je tzv. "laboratoriju u kontejneru", koja bi mogla biti isporučena u nekoliko zemalja.

Naučnici i radnici bi tada proizvodili desetine miliona doza godišnje, s ciljem ispravljanja situacije velikog u pristupu vakcinama u različitim dijelovima svijeta.

Opskrba je poboljšana, ali samo 11% afričke populacije je do sada u potpunosti vakcinisano.

Kada poredimo situaciju po kontinentima, to je najniža stopa na svijetu, a Svjetska zdravstvena organizacija kaže da se Afrika još uvijek bori da proširi trend vakcinacije među populacijom.

Predsjednici Ruande, Gane i Senegala izrazili su interes za njemački projekat i pridružili su se čelnicima SZO i Afričke unije na lokaciji BioNTech-a u Marburgu kako bi razgovarali o kontejnerskoj laboratoriji i izazovima s kojima bi se susreli.

'BioNTainer' je modularna struktura prilično jednostavnog izgleda, ali naučnici kažu da bi dva od ovih kontejnera na dva sprata mogla proizvesti do 50 miliona doza vakcine godišnje.

BioNTech namjerava osigurati kontejnere, sirovine i znanje bez ikakvih troškova.

Zauzvrat, zemlja domaćin bi obezbijedila zemljište i osigurala da lokalna infrastruktura kao i voda i struja budu obezbijeđeni u dovoljnoj mjeri uz pozdanu opskrbu, te pronašla ljude za rad u kontejnerima.

Takozvano punjenje i finaliziranje proizvoda bi se takođe odvijalo u Africi.

Proizvedene vakcine bi bile za upotrebu u zemlji u kojoj su proizvedene ili izvezene u druge članice Afričke unije po neprofitnoj cijeni.

- Nije jeftino, govorimo o milionima eura - kaže Sierk Poetting, glavni operativni direktor BioNTech-a. "Razvili smo ovo i finansiramo sve na sopstveni rizik. Naš cilj je da prenesemo sve u Afriku."

Smatra se da bi prve vakcine mogle biti proizvedene 2024. godine, vjerovatno u Ruandi, Senegalu ili Južnoj Africi.

Zalihe vakcina protiv Covida u Africi su se povećale, ali široko rasprostranjena vakcinacija i dalje predstavlja problem.

Neke afričke države iskoristile su samo trećinu doza koje su im dostavljene.

federalna.ba/Fena

BioNTech