Billie Eilish i Nicki Minaj žele zaustavljanje 'grabežljive' muzike AI
(Izvor: EPA-EFE/KYLE GRILLOT)

Billie Eilish i Nicki Minaj žele zaustavljanje 'grabežljive' muzike AI

Billie Eilish i Nicki Minaj su među 200 umjetnika koji pozivaju da se zaustavi "grabežljiva" upotreba umjetne inteligencije (AI) u muzičkoj industriji. U otvorenom pismu koje su također potpisale Katy Perry i vlasnici imovine Franka Sinatre, upozoravaju da će AI "pokrenuti trku do kraja" ukoliko se ne bude pomno pratila.

Tehnološki divovi, uključujući YouTube, testirali su alate za pravljenje muzike sa umjetnom inteligencijom. "Moramo se zaštititi od predatorske upotrebe AI za krađu glasova i likova umjetnika", navodi se.

Pozvali su tehnološke firme da se obavežu da neće razvijati alate za muzičku generaciju AI "koji potkopavaju ili zamjenjuju ljudsku umjetnost tekstopisaca i umjetnika, ili nam uskraćuju pravičnu naknadu za naš rad". U otvorenom pismu koje je organizovala grupa za kampanju Artists' Rights Alliance, objavljenom na siteu Medium, umjetnici kažu da će vještačka inteligencija ukoliko se koristi neodgovorno "narušiti naša prava i obezvrijediti prava ljudskih umjetnika".

Rekli su da je način na koji se rad umjetnika koristi za obuku nekih AI modela i sistema "napada na ljudsku kreativnost" i upozorili da se koristi za "kršenje prava kreatora i uništavanje muzičkog ekosistema". Tom Kiehl, privremeni šef industrijske asocijacije UK Music, rekao je da dijeli zabrinutost umjetnika koji brinu da se njihov rad koristi za obuku AI bez njihove dozvole.

"Ovo predstavlja lažiranje muzike i sve kompanije koje se bave ovim praksama moraju prestati i zauzeti odgovorniji pristup našoj muzičkoj industriji", rekao je on. "Osigurati da umjetnici daju svoj pristanak i dobiju odgovarajuće zasluge i kompenzaciju za korištenje svog rada na AI sistemima mora biti temelj odgovornijeg pristupa."

Umjetnici koji se bave kreativnim disciplinama i žanrovima govorili su o tome kako se umjetna inteligencija koristi posljednjih mjeseci, nakon što je pjesma koja je koristila AI da oponaša glasove Drakea i The Weeknda postala viralna na internetu.

Drake je izrazio neodobravanje prema pjesmi koja je zvučala kao da je on izvodi - ali je u stvari generirana pomoću alata za kloniranje glasa umjetnom inteligencijom - i pojavila se na Spotify i Apple Music prije nego što je naglo povučena.

Drugi umjetnici su od tada progovorili o tome, a Sting je za BBC rekao da vjeruje da se muzičari suočavaju sa "bitkom" da brane svoj rad od porasta pjesama koje je napisala AI. "Građevinski blokovi muzike pripadaju nama, ljudskim bićima", rekao je. Međutim ne protive se svi muzičari razvoju ili upotrebi AI u muzičkoj industriji, a Grimes i DJ David Guetta su među onima koji podržavaju korištenje takvih alata AI.

Grimes je čak ohrabrila obožavatelje i buduće muzičare da koriste njen glas "bez kazne" i rekla da će podijeliti tantijeme na uspješne pjesme generisane umjetnom inteligencijom koja je koristila njen glas.

federalna.ba/BBC

umjetna inteligencija muzika