Bijes protiv Kanye Westa raste dok antisemitski incidenti potresaju LA
(Izvor: EPA/MICHAEL REYNOLDS)

Bijes protiv Kanye Westa raste dok antisemitski incidenti potresaju LA

Kanye West suočava se sa rastućom reakcijom među kalifornijskim političkim čelnicima, osobama iz industrije zabave i članovima židovske zajednice – koji su pozvali Adidas da prekine veze sa zvijezdom – nakon nekoliko antisemitskih incidenata u Los Angelesu koji su se dogodili nakon što je umjetnik dao netrpeljive komentare o židovskom narodu.

Modni dizajner i reper sada poznat kao Ye sedmicama je u intervjuima i na društvenim mrežama širio antisemitske teorije zavjere. Izazvao je daljnji bijes jer je nosio majicu s natpisom "bijeli životi su važni" tokom svoje revije na sedmici mode u Parizu ranije ovog mjeseca.

U ponedjeljak je nekoliko političara – uključujući kongresnicu i kandidatkinju za gradonačelnicu LA-a Karen Bass i Scotta Weinera, državnog senatora i potpredsjednika kalifornijskog zakonodavnog židovskog kluba – osudilo Yeovo ponašanje i pozvalo brend sportske odjeće da prekine veze s njim.

Spomenuli su incident tokom vikenda u kojem su demonstranti na nadvožnjaku autoceste fotografirani kako pozdravljaju nacističkim pozdravom s transparentima koji upućuju na antisemitske komentare Ye. Osim toga, policija Los Angelesa istražuje nedavno dijeljenje letaka po gradu koji šire antisemitske teorije zavjere.

"Svi moramo osuditi mržnju koju širi Kanye West, a koja ima stvarne posljedice koje smo vidjeli u Los Angelesu ovog vikenda", rekao je Bass na Twitteru. "Dok ne prekinu veze, Adidas omogućuje i finansira njegovu mržnju - moraju djelovati sada."

Ye ima historiju kontroverzi, uključujući njegovu kandidaturu za predsjednika 2020. i tvrdnje da je ropstvo bilo "izbor". Ali Ye, koji boluje od bipolarne depresije, doživio je relativno malo posljedica zbog prošlih komentara. Međutim, njegovi najnoviji komentari izazvali su lavinu reakcija, uključujući pozive na bojkot Yea, te naveli Instagram i Twitter da suspendiraju njegove račune.

“U kratkom razdoblju, Ye je od sebe napravio najpoznatijeg, najčuvanijeg, drskog antisemita na planetu. Gdje je bijes?" rekao je Jonathan Greenblatt, izvršni direktor Anti-Defamation League. "Ovo će imati stvarne posljedice za židovski narod."

Greenblatt je također prozvao sportski brend tvitanjem: “Hiljade potpisa, a još uvijek nema odgovora, @adidas? Vaša šutnja je opasnost za Židove.”

Čini se da zbor bijesa zbog Yeovih komentara postaje sve jači. Čelnici vodećih holivudskih agencija pozvali su na bojkot Ye. U dopisu osoblju, Jeremy Zimmer, šef UTA-e, koja je prije zastupala repera, napisao je da njegovi komentari "ohrabruju druge da pojačaju svoja podla uvjerenja", navodi Hollywood Reporter.

U ponedjeljak je izvor rekao Los Angeles Timesu da ga CAA, Yeova agencija za talente, više neće zastupati. Ari Emanuel, izvršni direktor zabavne agencije Endeavour, napisao je u Financial Timesu: “Oni koji nastavljaju poslovati s Westom daju publici njegovu krivo usmjerenu mržnju. Nigdje ne bi trebalo biti tolerancije prema antisemitizmu Zapada.”

Balenciaga, the Gap i JP Morgan također su prekinuli vezu s Yeom, izvijestile su novine. Dokumentarac o zvijezdi također je odgođen.

Kim Kardashian, Yeova bivša supruga koju je optužio za javno uznemiravanje ove godine nakon njihovog razvoda, osudila je antisemitizam u ponedjeljak, što se čini kao referenca na umjetnikove komentare.

“Govor mržnje nikada nije OK niti opravdan. Stojim zajedno sa židovskom zajednicom i pozivam da se užasno nasilje i retorika puna mržnje prema njima smjesta prekine”, rekla je na Twitteru.

Adidas je prije nekoliko sedmica objavio da preispituje svoj odnos s Yeom nakon što je on navodno postao nezadovoljan načinom na koji brend plasira njegove proizvode.

"Nakon ponovljenih napora da privatno riješimo situaciju, donijeli smo odluku da stavimo partnerstvo na reviziju", rekao je Adidas u izjavi početkom oktobra. Umjetnik je godinama bio povezan s Nikeom, ali je prekinuo saradnju s njima 2013., posudivši svoje ime Adidasu kada su 2015. zajedno lansirali prve Yeezy patike – partnerstvo koje ga je učinilo milijarderom.

federalna.ba/The Guardian

Kanye West bijes židovska zajednica