videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Dnevnik 1)

Bijeljina: Konačno omogućen otkup stanova u GTZ naselju

Nakon skoro 30 godina čekanja, agonija mještana bijeljinskog GTZ naselja konačno će biti završena. Devedesetih godina na ovom području izgrađeno je 140 stanova za izbjegla i raseljena lica koji su, kao alternativni smještaj, i dodijeljeni ovim kategorijama. Stanovi su od tada u vlasništvu Grada, a dati su na upravljanje Ministarstvu za izbjegle i raseljene osobe RS-a. 30 godina ovi ljudi živjeli su bez stanarskog prava. Nakon dugogodišnje borbe, protesta i apela - Skupština grada Bijeljina donijela je Odluku o davanju saglasnosti na privatizaciju gradskih stanova u ovom naselju.

Loši uslovi života i materijalni položaj stanara ne pružaju im mogućnost da ulažu u radove na ovim stambenim objektima koji, pritom, čak i nisu u njihovom vlasništvu jer za otkup nije postojala pravna mogućnost. Korisnicima ovih stanova godinama je obećavano da će biti riješeni imovinsko-pravni odnosi u ovom naselju.

„Nadam se da ćemo otkupiti ove stanove, mada nisu u nekom stanju, jer 23 godine su kako živimo ovdje. Kako živim u Bijeljini, promijenilo se 5-6 gradonačelnika i nijedan nam nije ponudio ni otkup“, kaže Sreten Vujanović.

Slavenki Janjić mnogo znači ova odluka: „Da se zna na čemu smo, da li je naše ili moramo ići odavde...“.

Do danas više od 200 porodica, koliko ih je smješteno u tzv. GTZ naselju, dobijali su jednom godišnje rješenja o korištenju objekata.

Jovana Nedić ističe niska primanja i visoke cijene: „Drago nam je što je to uspjelo da se riješi“.

U gradskom Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove kažu da su već zaprimili zahtjeve od nekoliko korisnika, te da će se ovaj proces odvijati u dvije faze, od kojih će prva podrazumijevati ispunjavanje uslova za dodjelu ugovora o zakupu stana, a potom će uslijediti druga faza, koja će obuhvatiti otkup tih stambenih jedinica, o čemu će korisnici biti blagovremeno obaviješteni.

federalna.ba

Bijeljina GTZ naselje otkup