Bijeljina: Do 9 sati glasalo 5,8% birača, u Komisiji zadovoljni izlaznošću

Na referendum o opozivu gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića do 9 sati izašlo je 6.310 birača, odnosno oko 5,8 odsto od ukupnog broja sa pravom glasa, izjavila je predsjednica Komisije za provođenje opoziva Dijana Savić-Božić.

"Vrlo sam zadovoljna izlaznošću i time što su ovi ljudi uspjeli da glasaju s obzirom na kompletne opstrukcije i pritisak koji se vrši na svim biračkim mjestima", rekla je ona novinarima.

Dodala je da će Komisija raditi u skladu sa zakonom, a svi oni koji ne budu radili u skladu sa zakonom – bit će procesirani: "Još jednom apelujem na posmatrače i članove predsjednike biračkih odbora da ne slušaju političke subjekte, nosioce izvršne i zakonodavne vlasti koji im daju pogrešna upustva. Oni moraju biti svjesni sankcija koje će uslijediti zato što su postupali mimo zakona".

Ona je ponovila da postupak opoziva nisu lokalni niti opći izbori i da je to postupak koji se provodi po Izbornom zakonu RS-a i Pravilniku o provođenju opoziva RS-a.

Savić-Božić je zamolila da se dozvoli Komisiji i biračkim odborima da provedu ovaj postupak po zakonu - shodno njemu, posmatrač posmatra rad i sjedi na mjestu gdje ga postavi predsjednik biračkog odbora: “Posmatrač ni u kom slučaju ne smije prilaziti stolu, ne smije koristiti telefon, i ometati rad biračkog odbora. Svako drugo postupanje je kršenje Zakona, bit će upozoreni, udaljeni sa biračkog mjesta, a osim toga će biti preduzeti i drugi postupci u nadležnosti ove komisije”.

Savić-Božić je ponovila da se na svim biračkim mjestima vrši opstrukcija i pritisak. Citirala je izjavu gradonačelnika koja je, prema njenim riječima, očigledno napravila problem na biračkim mjestima: “Zakazat ću protest ispred Gradske izborne komisije i neka svima bude na znanje da nećemo dozvoliti početak provođenja izbornog procesa na svim onim mjestima gdje se ne bude poštovao zakon, pa izborni paravani budu postavljeni tako da birač leđima bude okrenut zidu. Nemojte se nadati da će vam to uspjeti, jer smo spremni da idemo na mnogo rigoroznije mjere”.

Navela je i da se obistinilo to što je gradonačelnik napisao. Ona je rekla da su svi članovi biračkih odbora obučeni i da je svima sve jasno, osim pojedincima iz određenog političkog subjekta i pojedinim posmatračima.

Savić-Božić je citirala i Zakon u kojem u članu 10, stav dva, piše da birački odbor određuje mjesto za svaku glasačku kabinu vodeći računa da niko unutra ili izvan biračkog mjesta ne može vidjeti birača dok glasa: "Otvor glasačke kabine treba da bude okrenut ka zidu, izuzetno, ako nije moguće, glasačku kabinu postaviti ispred zida, može se postaviti pored prozora tako da se prozor prekrije i da se onemogući pogled u glasačku kabinu".

federalna.ba

Bijeljina Ljubiša Petrović opoziv
Bijeljina opoziv Ljubiša Petrović
0 19.03.2023 21:05
Bijeljina referendum opoziv Ljubiša Petrović
0 19.03.2023 20:31
Bijeljina referendum opoziv Ljubiša Petrović
0 19.03.2023 17:13
Bijeljina referendum Ljubiša Petrović
0 19.03.2023 14:34
Bijeljina Ljubiša Petrović
0 19.03.2023 08:31
Bijeljina referendum opoziv Ljubiša Petrović
0 18.03.2023 19:42