videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Dnevnik 2)

Bijeljina čeka pravdu za 22 člana porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić

Gotovo tri decenije Bijeljina je čekala na istinu i pravdu za zločine nad 22 člana porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić, iako je istraga pokrenuta prije više od 10 godina.

„Toga 23. i 24. septembra, u noći između ta dva dana, jedna specijalna policijska jedinica koja se zvala 'Pahuljice', iz njihovih kuća je izvela 22 mirnih ljudi.U toj grupi je bilo 8 žena. 4 od tih 8 žena su bile starije od 60 godina. I tu je bilo 7 djece, najmlađe je imalo samo 6 godina. Odvedeni su na obalu Drine i pobijeni. Bez ikakvog razloga i povoda“, govori, Jusuf Trbić, predsjednik BKZ Preporod.

Tim povodom, već skoro 30 godina na mjestu stradanja nedužnih civila prisjećaju se njihovi sugrađani. U bijeljinskom naselju Bukreš, kuće porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić ostale su prazne. Njihovi posmrtni ostaci pronalaženi su, godinama kasnije, na grobljima u Šapcu i Sremskoj Mitrovici. Danas, u haremu bijeljinskog mezarja 18 imena... I skoro 30 godina čekanja. Na istinu. Na pravdu. I isto toliko godina prisjećanja i ponavljanja - imena odgovornih.

Poznata imena svih uhapšenih zbog sumnje u počinjeni zločin u Bijeljini

Pored Gorana Sarića, nekadašnjeg komandanta Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapšeni su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a za zločine počinjene u Bijeljini tokom 1992. godine, p...

„Tom specijalnom policijskom jedinicom tada je komandovao Mićo Stanišić, ministar policije, njegov zamjenik Tomo Kovač i, naravno, Radovan Karadžić, na čelu piramide. Mićo Stanišić je u Haagu oslobođen. Ostaje Tomo Kovač, koji je svoje učešće u tom zločinu potvrdio i u to vrijeme“, podsjeća Trbić.

Poznata su im i imena uhapšenih u jutrošnjoj akciji.

„Goran Sarić, general policije, suđeno mu je već pa nije bilo dokaza. U Bijeljini je ovo prvi slučaj da se za zločine u Bijeljini neko procesuira ako ne računamo slučaj Rame Avdića, kojeg je procesuiralo srbijansko pravosuđe, sve ostalo je prekriveno velom zaborava. Nadam se da je ovo početak jednog perioda boljeg rada pravosuđa u BiH koje je do sad bilo sve samo ne dobro“, ističe Trbić.

Advokat Duško Tomić smatra kako je dobro ovo što se dogodilo danas, ali nije dobro što su mnogi radeći na ovom predmetu prikrivali istine - policajci, tužioci, određeni ljudi iz politike.

Čekalo se tri decenije. Čekalo se do danas. Da li će biti dovoljno dokaza? Da li je ovo nada u rad pravosuđa i borbi za pravdu? Brojna su pitanja na koje nema odgovora. Kao što nema ni odgovora gdje su posmrtni ostaci još četvoro civila koja se tri decenije kasnije još uvijek vode kao nestali.

federalna.ba

Bijeljina
Bijeljina hapšenje
0 12.08.2022 17:01
hrana Bijeljina
0 29.07.2022 21:35
saobraćajna nesreća Bijeljina
0 19.07.2022 09:49