videoprilog Hane Vranac (Federacija danas)

Bijeli balet "Giselle" u koreografiji i režiji Edine Papo 9. juna u Narodnom pozorištu

Bijeli balet "Giselle" kompozitora Adolphea Adama, u koreografiji i režiji Edine Papo prema majstorima Petipa, Coralli i Perrot premijerno će biti izveden u petak, 9. juna u Narodnom pozorištu Sarajevo.

U saopćenju se navodi da će balet "Giselle" biti izveden uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati maestro Dario Vučić.

Naslovne uloge Giselle i grofa Albrechta igraju solisti Baleta NPS Tamara Ljubičić i Oleg Karatsev.

U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Asistentice koreografkinje su Alenka Ribič i Mia Jahić, scenografija je rađena prema rješenjima Slobodana Perišića, kostimografkinja je Amna Kunovac-Zekić, saopćeno je.

U saopćenju se navodi da je baletna predstava "Giselle" imala pet premijernih izvođena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo a ulogu Giselle igrale su prvakinje baleta NPS: Katarina Kocka, Emina Kamberović, Tatjana Kladničkina, Ljiljana Perić a u ovoj ulozi gostovale su također svjetska imena poput: Elvira Tarasova, Irina Peren, Shoko Nakamura, Irina Osmolkina i mnogih drugih.

"Giselle" u koreografiji i režiji Edine Papo prema Petipa, Coralli i Perrot posljednji put je premijerno izveden na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 19. decembra 2014. godine. Predstava je izvedena uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije kojom je dirigovala Samra Gulamović.

Ulogu Giselle igrala je Tamara Ljubičić, dok je grofa Albrechta utjelovio je Anton Bogov, prvak baleta SNG Maribor.

U predstavi su učestvovali solisti i članovi ansambla Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, saopćila je press služba Narodnog pozorišta.

federalna.ba/Fena

Giselle Narodno pozorište Sarajevo
JP BH Pošta Narodno pozorište Sarajevo saradnja
0 16.11.2023 13:08
Narodno pozorište Sarajevo konkurs
0 26.10.2023 21:29
NPS Narodno pozorište Sarajevo Opera Svjetski dan opere
0 25.10.2023 17:54
Dino Mustafagić Narodno pozorište Sarajevo teatar
0 01.09.2023 10:25
Narodno pozorište Sarajevo Marlene Dietrich - pet tačaka optužnice
0 30.08.2023 11:00