Bijela kuća: SAD rade na pomorskom koridoru za pomoć Gazi

Bijela kuća: SAD rade na pomorskom koridoru za pomoć Gazi

Sjedinjene Američke Države rade na otvaranju pomorskog koridora za isporuku humanitarne pomoći Pojasu Gaze, saopćila je u utorak Bijela kuća.

- Ustvari, kao što je predsjednik Joe Biden upravo najavio, SAD će izvršiti ispuštanje pomoći u Gazu u koordinaciji s našim međunarodnim partnerima, posebno Jordanom, u narednim danima - navedeno je.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da će također udvostručiti njihove napore da otvore humanitarni pomorski koridor za manje količine humanitarne pomoći morem.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, u kojoj je ubijen najmanje 30.631 Palestinac, a ranjeno 72.043.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.

federalna.ba/AA

Bijela kuća SAD Pojas Gaze