Bijela kuća: Ne želimo 'vojnu operaciju' bez plana zaštite civila u Rafahu
(Izvor: EPA-EFE/Samuel Corum)

Bijela kuća: Ne želimo 'vojnu operaciju' bez plana zaštite civila u Rafahu

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan izjavio je da su na sastancima s izraelskim zvaničnicima jasno rekli da ne žele "vojnu operaciju", a da ne vide plan zaštite civila u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze.

Sulliva je u intervjuu za NBC i CNN, napominjući da američkom predsjedniku Joeu Bidenu nije predstavljen plan za zaštitu civila u Rafahu, rekao:

"Riječ je o milion ljudi stisnutih na malom području zbog operacija koje se izvode na drugoj strani Pojasa Gaze. U isto vrijeme, cijeli sistem humanitarne pomoći je tu."

Sullivan je naveo da su na svim sastancima s izraelskim zvaničnicima jasno stavili do znanja da ne žele dodatnu "vojnu operaciju" u Rafahu bez plana zaštite civila i obezbjeđenja sigurnosti, hrane, odjeće i skloništa.

Na pitanje da li postoji mogućnost da Biden obustavi prodaju oružja Izraelu dok ne vidi plan, Sallivan je rekao da ne želi da pravi pretpostavke, da su jasno prenijeli svoje stavove Izraelu i da očekuju da će Tel Aviv odgovoriti u ovom okviru.

Sullivan je kazao da neće ulaziti u detalje o razgovorima održanim u Parizu između Sjedinjenih Američkih Država, Izraela, Egipta i Katara, ali je naveo da je postignuto "opće razumijevanje" o tome kako će se odvijati razmjena zarobljenika i prekid neprijateljstava u Pojasu Gaze.

Navodeći da će egipatski i Hamasovi zvaničnici održati dodatne sastanke u Kataru, Sullivan je rekao da se nastavljaju napori da se postigne konačni dogovor o tom pitanju.

"Čekat ćemo i vidjeti", dodao je Sullivan.

federalna.ba/AA

Bijela kuća SAD Jake Sullivan Izrael Rafah