videoprilog Anela Kajtezovića (Federacija danas)

Bihaćka bolnica dobija novi aparat za magnetnu rezonancu

Kantonalna bolnica u Bihaću trenutno je bez aparata za magnetnu rezonancu. Zbog starosti su skupi troškovi održavanja, pa bi popravak postojećeg koštao oko milion maraka. Novi uređaj košta milion i 800 hiljada i Vlada Unsko-sanskog kantona odlučila je da osigura dodatna sredstva za njegovu nabavku.

Zbog kvara trpe pacijenti koji su uskraćeni za pregled. Radi se o izuzetno skupom uređaju koji ima svoj vijek trajanja, kaže struka.

„Naš aparat je star gotovo 14 godina. Izuzetno je teško i skupo njegovo održavanje. Mi smo imali jednu ponudu da ga repariramo i bilo bi to oko milion maraka. Novi aparat je oko milion i 800 hiljada pa je Vlada odlučila da se ide na kupovinu novog aparata“, objašnjava Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice u Bihaću.

Direktor Havić dodaje da bi stari aparat, ipak, trebao biti popravljen u narednih desetak dana. Međutim, od nabavke novog se ne odustaje. Vlada smatra da su popravke neisplative i da se treba krenuti u nabavku nove opreme.

„Razlika je bila nekih 630 hiljada. Oni su podnijeli zahtjev ministarstvu, mi smo to prezentirali na Vladi i Vlada je danas donijela odluku da se izdvoji dodatnih 630 hiljada, ukupno milion i 830 hiljada za nabavku novog magnetnog aparata koji će imati garanciju na pet godina“, istakao je ministar zdravstva, rada i socijalne politike Muris Halkić (NES).

Premijer USK-a Mustafa Ružnić (NES) dodaje: „Kantonalna bolnica će dobiti novi MRI aparat. Sad je do ove procedure javne nabavke i menadžmenta da provede istu. Vlada je obezbijedila sredstva“.

Upravni odbor Kantonalne bolnice donio je odluku da bude nabavljen novi uređaj, a Vlada je donijela odluku o isplati novčanih sredstava za ovu namjenu. Podsjećanja radi, u protekle tri godine u zdravstveni sektor USK-a uloženo je više od 13 miliona maraka, poručili su iz Vlade te su obećali da u planovima rada imaju viziju da ova zdravstvena ustanova preraste u klinički centar.

federalna.ba

magnetna rezonanca Bihać Kantonalna bolnica Bihać
Bihać sala za penjanje
0 20.06.2022 18:28
Kalendar ljetnih dešavanja u Bihaću Bihać turizam
0 17.06.2022 20:02
Brianna Powers USAID Bihać
0 15.06.2022 19:22
javna komunalna preduzeća komunalna preduzeća reciklaža reciklaža otpada Bihać
0 14.06.2022 19:48