videoprilog Ines Alijagić (Federacija danas)

Bihać dobio nove rafting vodiče

Turistička zajednica grada Bihaća financirala je ovogodišnju obuku za skipere na divljim vodama, u saradnji sa Centrom za licenciranje skipera. Bihać je dobio 11 novih rafting vodiča koji su prošli četveromjesečnu obuku, među njima i jedna djevojka.

Melinda Hodžić je još kao djevojčica imala želju biti skiper na divljim vodama nakon što je učestvovala na nekoliko Una regata. A ove godine joj se ta želja i ostvarila.

„Obuka je bila izuzetno naporna, mnogo teža nego što sam mislila da će biti. Čak sam u pojedinim trenucima mislila da ću i odustati. Međutim, imala sam podršku i od muških kolega i hvala im na svemu“, kaže Melinda.

I proteklih godina djevojke su se prijavljivale na obuke za skipera na divljim vodama.

„Mislim da je bio treći ili četvrti ciklus obuke rafting vodiča bile su dvije djevojke koje su također položile, mada one više nisu aktivne na vodi. Ali vidjet ćemo s Melindom da li će nastaviti da se bavi ovim“, istakao je Edin Redžić, instruktor.

Melinda je jedna od 11 kandidata koji su ove godine prošli četveromjesečnu obuku, koju je financirala Turistička zajednica Bihać.

„Za nas je izuzetno važno da dižemo kvalitet usluga na vodi. Da mislimo o sigurnosti svih onih koji dolaze na rafing na Unu, i mogu slobodno reći da se ovakvim programima moramo nastaviti kako bi sačuvali jedan od najvećih izvoznih proizvoda turističke destinacije Bihać, to je svakako rafting na Uni, a sigurnost tu spada pod broj jedan“, pojasnio je Armin Amidžić, direktor Turističke zajednice Bihać.

I Jasmin Pašić je iskoristio besplatnu obuku da bi dobio certifikat za skipera na divljim vodama.

„Prvih nekoliko dana bilo je zahtjevno, bilo je dosta plivanja, prevrtanja čamaca, ulaženje u kontra tok rijeke. Stvarno smo se iscrpili, ali kroz sezonu onda je to malo postalo jednostavnije“, kaže nam on.

Od 15 prijavljenih kandidata na obuku za skipera na divljim vodama, njih 11 je prošlo završni ispit. I, kako su i sami rekli, obuka je bila teška i zahtjevna, ali neophodna, s obzirom na to da su oni ti koji se brinu za sigurnost turista na vodi.

federalna.ba

rafting Bihać turistička zajednica
Bihać Kantonalna bolnica dr. Irfan Ljubijankić onkologija
0 20.11.2023 12:36
Bihać Svjetski dan nauke
0 14.11.2023 19:34
Bihać Potvrđena optužnica saobraćajna nesreća
0 14.11.2023 10:17
Bihać prva pomoć
0 10.11.2023 19:10