BiH suzdržana u UN-ovoj rezoluciji o ljudskim pravima u Iranu

BiH suzdržana u UN-ovoj rezoluciji o ljudskim pravima u Iranu

Prije nekoliko dana odbor Ujedinjenih nacija, zadužen za socijalna, humanitarna i društvena pitanja, sa 80 glasova ZA usvojio je rezoluciju o stanju ljudskih prava u Iranu. Ono što je zanimljivo jeste da je naš stalni predstavnik u UN-u, Sven Alkalaj tokom ovog glasanja bio suzdržan, te je BiH tako bila jedina država iz Evrope koja je bila suzdržana po ovom pitanju. Podsjećamo u protestima širom Irana najmanje 378 ljudi, uključujući 47 djece, ubijeno je u obračunu vlasti sa demonstratima od smrti Mahse Amini, prema podacima norveške organizacije Iran Human Rights (IHR).

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u dosadašnjem sazivu, Dragan Čović poručio je da nema mjesta kompromisu kada je riječ o osudi najgroznijih kršenja ljudskih prava, uključujući proizvoljna pritvaranja, mučenja i izvansudska pogubljenja žena i djevojaka.

-Bosna i Hercegovina mora se uskladiti s EU vrijednostima ljudskih prava i demokracijom, naveo je Čović reagirajući na informaciju da predstavnik Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim narodima (UN) nije nedavno podržao rezoluciju kojom se osuđuje kršenje ljudskih prava u Islamskoj Republici Iran.

Za rezoluciju kojom se osuđuju masovna kršenja ljudskih prava u Iranu glasalo je 79 zemalja članica UN, 28 je bilo protiv, dok je 67 članica UN bilo suzdržano, uključujući stalnog predstavnika BiH Svena Alkalaja.

federalna.ba/Fena

rezolucija UN Iran