"BiH je zahvalna Njemačkoj za podršku rezoluciji o Srebrenici"
(Izvor: Fena/ Predsjedništvo BiH)

"BiH je zahvalna Njemačkoj za podršku rezoluciji o Srebrenici"

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je danas s predsjednikom Savezne Republike Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom prvog dana zvanične posjete ovoj državi. 

Tokom sadržajnog i otvorenog razgovora Bećirović je istakao da su odnosi Bosne i Hercegovine i Njemačke izuzetno dobri i prijateljski, te da je Njemačka mnogo puta dokazala da je veliki prijatelj i saveznik Bosne i Hercegovine.

Ukazao je na važnost usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. Bećirović je zahvalio predsjedniku Steinmeieru na podršci Njemačke aktivnostima i mjerama u borbi protiv negiranja genocida, govora mržnje i veličanja ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Također, istakao je važnu ulogu Njemačke koja pruža podršku Bosni i Hercegovini u procesu evropskih i euroatlantskih integracija. Naglasio je da je Njemačka jedan od glavnih zagovornika evropskog puta Bosne i Hercegovine, što je mnogo puta i dokazala, između ostalog i prilikom donošenja odluke o otvaranju pregovora o članstvu Bosne i Hercegovine u EU. Bećirović je rekao da je u tom kontekstu naročito važna proaktivna njemačka uloga.

Steinmeier je potvrdio neupitnu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Podvukao je da je neprihvatljivo bilo kakvo ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Tokom razgovora istaknuta je važnost Njemačke kao aktivnog učesnika u procesu približavanja zapadnog Balkana EU.

Sagovornici su se posebno dotakli pitanja sigurnosti Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana uopšte. Istaknuto je da je stabilnost regiona od značaja za stabilnost cijele Evrope, te da je potrebno da Bosna i Hercegovina i SR Njemačka nastave blisku saradnju po tim pitanjima.

Navedeno je da Bosna i Hercegovina i Njemačka imaju tradicionalno dobre političke i ekonomske odnose, a osim ekonomske značajna je i saradnja u oblasti kulture. Između dviju država postoji tradicija obilježavanja i promocije kulturnih događaja, razmjene znanja i iskustava u oblasti obrazovanja.

Bećirović je rekao da značajnu sponu između Njemačke i Bosne i Hercegovine predstavlja i brojna bh. dijaspora u toj zemlji.

Bećirović je primljen u palati Bellevue u Berlinu, rezidenciji njemačkog predsjednika, uz najviše državne i vojne počasti, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović Njemačka posjeta Frank-Walter Steinmeier