BiH i dalje bez budžeta: Trojka i SNSD sjednice koriste za međusobne optužbe

BiH i dalje bez budžeta: Trojka i SNSD sjednice koriste za međusobne optužbe

Gotovo na polovini šestog mjeseca Bosna i Hercegovina je i dalje bez budžeta. Iz Ministarstva finansija nema prijedloga budžeta, niti ministar nudi logično objašnjenje za kašnjenje. Zato je u institucijama blokada. Na planiranju budžeta je sve stalo. Vijeće ministara BiH bez dogovora i napretka, nastavlja trend neefikasnog zasjedanja. Umjesto učinka i preuzimanja odgovornosti za situaciju kojoj se izlaz ne nazire, Trojka i SNSD sjednice koriste za međusobne optužbe. U međuvremenu, trpe institucije, ali i evropski put BiH.

„Mi imamo vrlo jasno definisano nekoliko stranačkih skupova i neke predradnje pred samo usvajanje Zakona o budžetu. Te predradnje nisu implementirane, te predradnje stoje prije svega na fonu politika koje treba da preuzme Vlada FBiH kad su u pitanju preraspodjele sredstava. Tamo postoje određene vrste zastoja. To treba da pitate one koji su odustali od naših unutrašnjih dogovora i koji su izdali dogovor iz Laktaša da sva rješenja kreiraju domaći političari bez stranaca“, rekao je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (SNSD).

„Mi nemamo fizički mogućnost da natjeramo Amidžića da donese budžet. Nismo se ogradili, ne znam otkud taj dojam jer je to vrlo važno. Dakle, to je tema skoro svaki put, predsjedavajuća Vijeća ministara podcrtava važnost. Mi iz Ministarstva finansija nemamo prijedlog, zaista je to pitanje za ministra Amidžića i za naravno stranku iz koje dolazi. Oni imaju mogućnost usporavanja i nepredlaganja, obilato to koriste i nanose štetu sebi, ali i svima nama. Ne može zaista, ne postoji fizički model da ga natjeramo“, tvrdi Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH (NiP).

federalna.ba

Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara Vijeće ministara BiH rekonstrukcija
0 02.07.2024 19:52
Vijeće ministara Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH
0 18.06.2024 20:09
Vijeće ministara BiH
0 18.06.2024 08:04