Prilog Dubravke Piplica

BiH - gotovo 2.600 novozarazenih korona virusom - od danas na snazi nove epidemioloske mjere

Tokom protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini je registrovano 2. 590 slučajeva zaraze koronavirusom i 24 smrtna ishoda. Od danas su na snazi nove, oštrije epidemiološke mjere, koje se uglavnom odnose na ograničenje broja osoba u  zatvorenom i otvorenom prostoru te na pravilo vakcinisan-testiran-prebolio:

Kantonima je omogućeno uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije. Prema podacima, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 595 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što su laboratorijski testirana 2.074 uzorka. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavile su se 422 osobe. Četiri pacijenta su preminula od posljedica ove bolesti. U Republici Srpskoj 883 slučaja virusa korona, preminulo osam osoba. Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo donio je odluku da se nabavi dovoljan broj  antigenskih testova koji će se u narednom periodu koristiti kao dijagnostički dokaz o pozitivnosti ili negativnosti na koronavirus. Pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Јela Aćimović rekla je da se trenutno suočavamo sa petim talasom pandemije virusa korona. Konferencija ministara za oblast zdravstva u Bosni i Hercegovini trebala bi, prema očekivanju Ministarstva civilnih poslova BiH, biti održana do kraja januara, a na kojoj bi se konačno riješilo pitanje uvođenja jedinstvenog QR koda za kovid potvrde u BiH.Omikron pritiska primarnu zdravstvenu zaštitu, doktori u Srbiji baš zbog toga apeluju da se dijagnostika obavlja u većim prostorima. U  Hrvatskoj zbog omikrona i pritiska građana na testiranje PCR testovima koje traje danima - kako naručivanje, tako i čekanje rezultata, ministar zdravstva i Stožer donijeli su odluku kako se prelazi na brže antigensko testiranje koje pada na leđa obiteljskim liječnicima. Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine.

U Sloveniji je počela kampanja Dani vakcinacije: Imunizacija i u blizini tržnih centara i skijališta. Granica Crne Gore može se preći uz ispunjen najmanje jedan od četiri uslova iz EU digitalne kovid potvrde, jedna je od novih mjera crnogorskog Ministarstva zdravlja koje će na snazi biti od danas do 19. januara. Svjetska zdravstvena organizacija će danas, uz pomoć nezavisnog odbora stručnjaka, razmotriti hoće li produžiti globalnu vanrednu situaciju u javnom zdravstvu. Vanredna situacija na snazi je već gotovo dvije godine zbog pandemije.