Samit o klimatskim promjenama: Utrkujmo se za održivijom budućnošću

Samit o klimatskim promjenama: Utrkujmo se za održivijom budućnošću

Obraćanjem predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joea Bidena u online formatu danas je počeo Samit o klimatskim promjenama, čiji su domaćin SAD i na kojem učestvuje više od 40 svjetskih lidera.

Fokus tokom dvodnevnog samita bit će na smanjenju emisije ugljika u sljedećih 10 godina, promocija nedržavnih aktera koji rade na ekonomskim prednostima klimatskih aktivnosti, posebno kroz oblast zapošljavanja, tehnologije transformacije i globalnih klimatskih promjena.

Američki predsjednik Biden je u uvodnom govoru rekao kako su se uticaja klimatskih promjena dotakli i u infrastrukturnom planu koji je predstavio.

"Želim i izgraditi našu kritičnu infrastrukturu i primijeniti čistu tehnologiju na njih. To će biti investicija za danas i za sutra", rekao je Biden.

Naglasivši da se nauka ne može poreći i da ne može ostati neaktivna u vezi s klimatskim promjenama, Biden je pojasnio da su predložili uspostavljanje punionica za električna vozila u cijeloj zemlji kao dio infrastrukturnog paketa.

Podvlačeći da svi sektori u zemlji imaju važnu ulogu po pitanju klimatskih promjena, Biden je rekao:

"SAD planira smanjiti emisiju stakleničkih plinova za pola do 2030. godine. Kao nacija idemo prema tom cilju. Ako poduzmemo ekonomske korake ne samo za prosperitetniji život, već i za zdraviji, pravedniji i čišći planet, možemo to i ostvariti."

Naglašavajući da SAD, također, želi postići nulti nivo emisije ugljika do 2050. godine, još je istakao:

"Međutim, Amerika čini manje od 50 posto emisija ugljika u svijetu. Niti jedna država ne može sama riješiti ovaj problem. Moramo napraviti korak kao zemlje koje predstavljaju najveće svjetske ekonomije".

Napominjući da bi sve zemlje trebale poduzeti hrabre korake radi čišće energije, Biden je dodao:

"Utrkujmo se za održivijom budućnošću. To je jedini način na koji se možemo nositi s ovom egzistencijalnom krizom našeg doba. Znamo koliko je ona važna."

Kazao je kako današnji samit predstavlja važan korak i za klimatski samit koji će se održati u Glasgowu u novembru, te zahvalio svim učesnicima.

Američki državni sekretar Antony Blinken istakao je važnost globalne saradnje u borbi protiv klimatskih promjena i izjavio da bi sve države trebale zajednički djelovati u rješavanju ovog globalnog problema.

Blinken je naglasio kako načine zajedničkog rješavanja ovog problema treba tražiti tako da diplomacija više radi, te je u tom pogledu klimatski samit važna prilika.Samitu prisustvuju kineski predsjednik Xi Jinpinga, ruski predsjednik Vladimir Putin, predsjednik Turske Recepa Tayyip Erdogan, predsjednik Vijeća Evropske unije (EU) Charles Michel, poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo i brojni drugi.

federalna.ba/AA

Joe Biden klimatski samit
Joe Biden Joseph Biden Enmanuel Macron
0 09.06.2024 18:21
Joe Biden Emmanuel Macron
0 08.06.2024 15:19
Ukrajina SAD Joe Biden Volodimir Zelenski
0 08.06.2024 08:22
Joe Biden Volodimir Zelenski
0 07.06.2024 10:43