Bidenov ljekar tvrdi da je američki predsjednik sposoban za dužnost
(Izvor: Ilustracija/Yuri Gripas/Abaca/Bloomberg)

Bidenov ljekar tvrdi da je američki predsjednik sposoban za dužnost

Američki predsjednik Joe Biden (81) je zdrav i sposoban za dužnost, rekao je njegov ljekar u srijedu nakon rutinskog godišnjeg medicinskog pregleda uoči predsjedničkih izbora u novembru.

"Predsjednik se osjeća dobro, a ovogodišnji fizički pregled nije pokazao nikakve nove probleme. On je i dalje sposoban za dužnost i u potpunosti izvršava sve svoje odgovornosti bez ikakvih izuzeća ili prilagođavanja", napisao je doktor Kevin O'Connor u izvještaju koji je objavila Bijela kuća.

O'Connor je naveo da su stanja koja uključuju gastrointestinalni refluks, nevalvularnu atrijalnu fibrilaciju i apneju u snu, ostala stabilna i dobro kontrolisana.

“Predsjednik Biden je zdrav, aktivan, robustan, 81-godišnji muškarac koji je i dalje sposoban za uspješno obavljanje dužnosti, uključujući i one kao glavnog izvršnog direktora, šefa države i vrhovnog komandanta”, napisao je.

O'Connor je rekao da je tražio povratnu informaciju od svojih kolega prije nego što je objavio svoj izvještaj o predsjednikovom zdravstvenom stanju.

Izvještaj je objavljen tri sedmice nakon što je specijalni tužilac Robert Hur odlučio da ne podnese optužbe protiv Bidena zbog njegovog pogrešnog rukovanja povjerljivim dokumentima. Ali čineći to, Hur je javno doveo u sumnju predsjednikovu mentalnu oštrinu.

federalna.ba/AA

 

 
Joe Biden doktori zdrav
Joe Biden Donald Trump debata
0 15.05.2024 19:43
Joe Biden Izrael isporuka oružja
0 15.05.2024 10:11
Joe Biden zakon obogaćeni uranij Rusija
0 14.05.2024 08:23
Joe Biden Joseph Biden Gaza Hamas Rafah
0 12.05.2024 12:05