Biden uvodi nove sankcije bivšem iranskom predsjedniku Ahmadinejadu nakon razmjene zatvorenika
(Izvor: AA)

Biden uvodi nove sankcije bivšem iranskom predsjedniku Ahmadinejadu nakon razmjene zatvorenika

Neposredno nakon razmjene zarobljenika između Washingtona i Teherana, američki predsjednik Joe Biden najavio je u ponedjeljak nove sankcije bivšem iranskom predsjedniku i Ministarstvu obavještajnih poslova te zemlje.

"Danas sankcionišemo bivšeg predsjednika Mahmouda Ahmadinejada i iransko Ministarstvo obavještajnih poslova prema Levinsonovom zakonu zbog njihove umiješanosti u nezakonita pritvaranja", saopštio je Biden.

Vijest je uslijedila nakon što je Biden rekao da se petorica nevinih Amerikanaca "konačno vraćaju kući" nakon što su bili zatvoreni u Iranu.

"Zahvalan sam našim partnerima u zemlji i inostranstvu na njihovim neumornim naporima da nam pomognu da postignemo ovaj ishod, uključujući vlade Katara, Omana, Švicarske i Južne Koreje", rekao je Biden, posebno zahvalivši emiru Katara, šeiku Tamimu bin Hamadu i sultanu Omana Haithamu bin Tariku.

Biden je također pozvao vlasnike američkih pasoša da ne putuju u Iran.

Rekao je i da njegova administracija ostaje "nepokolebljiva" u svojim naporima da "vrati kući svakog Amerikanca koji je držan kao talac ili nezakonito zadržan".

Pet oslobođenih američkih državljana sletjelo je u ponedjeljak u Dohu, u Kataru, u okviru sporazuma o zamjeni zatvorenika koji uključuje odmrzavanje iranskih sredstava od šest milijardi dolara.

federalna.ba/AA

Joe Biden
Željko Komšić Joe Biden
0 21.09.2023 20:48
Joe Biden kandidatura Donald Trump
0 19.09.2023 08:23
Joe Biden SAD Kevin McCarthy
0 12.09.2023 18:56
Recep Tayyip Erdoğan Joe Biden Turska SAD
0 10.09.2023 14:11