Biden šalje vojno medicinsko osoblje na ispomoć bolnicama

Biden šalje vojno medicinsko osoblje na ispomoć bolnicama

Američki predsjednik Joe Biden naglasio je napore savezne vlade da “naglo poveća” ispomoć vojno medicinskog osoblja pretrpanim medicinskim ustanovama koje se suočavaju s akutnim manjkom osoblja zbog rasta broja zaraženih koronavirusom, visoko prenosivom  omikron varijantom.

Od naredne sedmice će 1.000 pripadnika medicinskog vojnog osoblja početi pristizati kako bi pomogli u ublažavanju manjka osoblja u bolnicama SAD-a. Brojne ustanove su u problemima jer su njihovi radnici u kućnom karantinu zbog širenja virusa.

Ova pojačanja bit će poslana pored ostalih pripadnika saveznog medicinskog osoblja koje je već poslano u savezne države kako bi im pomoglo u suočavanju s akutnim manjkom osoblja.

Planirano je da Biden održi govor u četvrtak ujutru po lokalnom vremenu o "odgovoru na val” COVID-19, saopćila je Bijela kuća. Pažnja administracije sada je usmjerena na ublažavanje prekida izazvanih naglim rastom broja zaraženih širom zemlje, koji su također doprinijeli nestašicama u prodavnicama i otkazima letova.

Bijela kuća saopćila je da će se Bidenu pridružiti ministar odbrane Lloyd Austin, koji se nedavno i sam oporavio od koronavirusa, i administratorica FEMA, Deanne Criswell. Oni će govoriti o radu više od 800 pripadnika vojnog osoblja koji su pomogli civilnim bolnicama od Dana zahvalnosti i o više od 14.000 pripadnika Nacionalne garde koji su pomogli u vakcinaciji, testiranju i brizi nad pacijentima pokrivenim medicinskom zaštitom savezne vlade.

Bijela kuća je saopćila da će ta trojka razgovarati sa saveznim osobljem koje je već na terenu u Arizoni, Michiganu i New York kako bi saslušali njihova iskustva, prenosi AP.

federalna.ba/Fena

SAD Joseph Biden Joe Biden pomoć bolnica omikron soj omikron pandemija koronavirus Covid19 virus