Biden: Rusija će platiti cijenu zbog korištenja Gershkovicha kao 'monete za pregovore'

Biden: Rusija će platiti cijenu zbog korištenja Gershkovicha kao 'monete za pregovore'

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u petak da će Rusija platiti cijenu za svoje “užasne pokušaje” da koristi Amerikance kao monete za pregovore, u izjavi povodom godišnjice hapšenja novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha u Rusiji.

Gershkovich (32) postao je prvi američki novinar uhapšen zbog optužbi za špijunažu u Rusiji od Hladnog rata kada ga je pritvorila Federalna služba bezbjednosti (FSB) 29. marta prošle godine.

- Kao što sam rekao Evanovim roditeljima, ni ja nikada neću odustati od nade. Nastavit ćemo raditi na tome svaki dan kako bismo osigurali njegovo oslobađanje - navodi Biden u izjavi koju je objavila Bijela kuća, a u kojoj je pritvaranje novinara nazvao “potpuno nepravednim i nezakonitim”.

- Nastavit ćemo osuđivati i nametati cijenu za užasne pokušaje Rusije da iskoristi Amerikance kao monete za pregovore - dodao je Biden u saopćenju.

U svojim izjavama u petak, Biden i američki državni sekretar Antony Blinken također su osudili pritvaranje Paula Whelana, bivšeg marinca uhapšenog u Moskvi 2018. i osuđenog na 16 godina zatvora zbog optužbi za špijunažu 2020. On i američka vlada negiraju optužbe.

- Evanu, Paulu Whelanu i svim Amerikancima koji su držani kao taoci ili su nezakonito pritvoreni u inostranstvu poručujem: Mi smo uz vas. I nikada nećemo prestati raditi na tome da vas vratimo kućama - izjavio je Biden, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Joe Biden